Svake godine se povećava broj narkomana, neregistrovanih još više

U Rasinskom okrugu drogu uživa sve više mladih, a pored Zapadne Morave i Rasine ima na desetine zasada indijske konoplje.

U Kruševcu je registrovano 308 narkomana, što je skoro dvostruko više nego pre šest godina, mada stručnjaci procenjuju da je stvarna brojka nekoliko puta veća.

– Marihuanu sam probao sa 19 godina, a heroin nekoliko godina kasnije. Posle nekoliko ušmrkavanja počeo sam da se bodem u venu. Na nagovor rodbine krenuo sam da se lečim pre dve godine kada se „overio“ moj najbolji prijatelj, koji me je navukao na drogu. Od tada sam na terapiji – priča 30-godišnjak iz okoline Kruševca.

Goran Pešić, socijalna medicina

Po rečima dr Gorana Pešića, specijaliste socijalne medicine, do preciznih podataka koliko ima narkomana u Kruševcu teško je doći, ali je porast evidentan.

– Domovima zdravlja se 2008. godine obratilo za pomoć 148 uživalaca narkotika, dve godine kasnije 249, a prošle godine 308. Mnogi izbegavaju da se leče ovde, već idu u Beograd tako da ih nema u evidenciji – objašnjava doktor Pešić.

Istraživanje privatne bolnice koja se bavi lečenjem bolesti zavisnosti pokazalo je da je čak 36 odsto mladih u Kruševcu imalo iskustvo sa drogom.

Najmlađi korisnik heroina koji se obratio za pomoć imao je samo 15 godina dok je najmlađi uživalac marihuane lečen kada je imao 13 godina.

Miodrag Miljković, psihijatar

– U ovom trenutku na metadonskom programu imamo 63, a na drugoj vrsti terapija još 33 pacijenta. Nema razlike u socijalnim grupama, polu, kao ni razlike selo-grad. Sve je više mladih iz ruralnih sredina koji upotrebljavaju narkotike – kaže Miodrag Miljković, načelnik Odeljenja za bolesti zavisnosti.

Broj registrovanih narkomana
2008……………………….148
2009…………………………90
2010………………………249
2011………………………277
2012………………………277
2013………………………308

Konstataciju da u selima ima sve više uživalaca marihuane, potkrepljuju i podaci policije. Prošle godine u selu Gaglovo zaplenjene su 44 stabljike indijske konoplje, oko 60 kilograma. Na skrivenom mestu pored Rasine, u selu Trmčare, uhvaćena su dvojica odgajivača sa 59 biljaka dok je u selu Štitare, takođe pored Rasine, pronađen zasad od 34 kilograma. Veći zasadi pronađeni su i u selu Modrica i nekoliko pomoravskih sela.

Zabeleženi su i bizarni slučajevi da je majka u saksiji uzgajala indijsku konoplju za sina kako ne bi morao da kupuje marihuanu. Kruševačka policija je izvršila 70 zaplena u kojima je pronađeno osam kilograma različitih vrsta droge. Najrasprostranjenije su marihuana, amfetamini i heroin.

 

Skrivena mesta za uzgajanje
– Pored Rasine, Zapadne Morave i seoskih potoka ima puno neobrađenih površina i nepristupačnih mesta pogodnih za uzgajanje indijske konoplje. Bilo je slučajeva da smo na lokacijama gde nema vode nalazili gumene cisterne i sisteme za polivanje. Područje sa obe strane Morave u dužini od dvadesetak kilometara je nemoguće kontrolisati – pričaju inspektori.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply