Stranke i dalje zapošljavaju bez konkursa, ništa od datog obećanja da će biti depolizacija javnih firmi!

Vlada Srbije nedeljama imenuje članove upravnih odbora javnih preduzeća, iako je zakonom predviđeno njihovo ukidanje. U dva najveća preduzeća u Srbiji – Elektroprivredi Srbije i PTT postavljeni su partijski kadrovi, koji ne ispunjavaju ni minimum uslova koje predviđaju novi propisi.

Krajem marta istekao je i poslednji rok u kom je trebalo da sva javna preduzeća usaglase svoje osnivačke akte i statute sa novim zakonom. To znači da je do sada moralo da bude okončano ukidanje upravnih odbora i formiranje nadzornih, u koja se ulazi po mnogo strožim uslovima.

Ipak, to nije smetalo Vladi Srbije da na poslednjoj sednici za članove Upravnog odbora PTT postavi stranačke kadrove. Tako je za predsednika tog tela izabran poslanik SDP Meho Omerović, inače politikolog. Istog dana za člana UO te kompanije imenovan je i ekonomista Dobrosav Marić, član JS, kao i Milutin Stojinović iz URS, koji je po zanimanju diplomirani inženjer poljoprivrede. Istu funkciju u PTT dobio je i Milan Stevanović, matematičar iz SNS.

Na pitanje po kom osnovu je izabran za predsednika UO i zašto nije formiran nadzorni odbor, Omerović kaže da u PTT još nisu usaglašena osnivačka akta tog preduzeća sa novim zakonom.

– Dok se to ne uradi, Upravni odbor će obavljati sve funkcije nadzornog – odgovara Omerović za “Blic”, ne precizirajući kada će to biti učinjeno.

I u EPS-u su nedavno izabrani novi članovi Upravnog odbora. Za predsednika je ponovo imenovan Aca Marković, kadar SPS, a u to telo je ušao i profesor Aleksandar Jokić, član Izvršnog odbora SNS. Za člana UO postavljen je i Radoslav Komlenović, poslanik JS i profesor fizičkog vaspitanja, kao i naprednjak Radmilo Todosijević.

Slično je i sa JP “Elektromreža Srbije”, gde je uz novog predsednika UO dr Miliju Bulatovića, koji je kadar SNS, imenovano još pet novih članova. Među njima je pravnik Dragan Veljić, takođe naprednjak, ekonomista Vidoje Jevremović iz URS i Blagoje Conić kao predstavnik kolacije SPS-PUPS-JS.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za “Blic” da ne razume razloge zbog kojih se Vlada odlučila na ovaj potez.

– Ovo mi liči na prelazno rešenje. Moguće je da neki članovi upravnih odbora više nisu na svojim funkcijama, zbog čega su morali da imenuju nove. U svakom slučaju, to treba pitati Vladu – smatra Nenadić.

U Vladi, međutim, nisu želeli da odgovore na naša pitanja. Iako nam je rečeno da ćemo do kraja dana dobiti odgovor, to se nije dogodilo. U Ministarstvu finansija i privrede takođe nisu želeli da govore, iako je Mlađan Dinkić stajao iza ovog zakona.

Većina novoizabranih članova upravnih odbora EPS i PTT teško da ispunjava uslove za članstvo u nadzornim odborima. Uslovi su da imenovani bude stručnjak u jednoj ili više oblasti tog javnog preduzeća, a neophodno je da ima i najmanje tri godine iskustva na rukovodećom položaju. U zakonu stoji i da je potrebno da poseduje stručnost iz oblasti finansija, prava ili korporativnog upravljanja.

 

Vlada zapošljava bez konkursa

I pored protesta što je nezakonito, bez konkursa, zaposlila 148 službenika, Vlada Srbije je nastavila sa tom praksom i na poslednje četiri sednice je na taj način postavila još 11 funckionera.

Ni sadašnji saziv Vlade ne poštuje Zakon o državnim službenicima po kome pomoćnici ministara, sekretari ministarstava, direktori uprava moraju da se zapošljavaju na osnovu konkursa. Umesto toga, Vlada postavlja službenike na položaj na osnovu spornog člana 179 koji je bio prelazna odredba zakona i prestao da važi još 2010. godine.

Tokom poslednjih godinu i po dana prethodne vlade, na regularan način, to jest nakon konkursa postavljeno je 58 službenika, dok je u preko polovine slučajeva (75) postavljenje izvršeno „na osnovu odredaba ranijih propisa“, odnosno nezakonito. Sadašnja vlada od početka rada do 27. februara postavila je ukupno 161 službenika na položaju od kojih je 148 zaposleno bez konkursa, plus poslednjih 11 zaposlenja. Tokom 2011, 2012. i prvih meseci 2013. raspisano je samo 69 konkursa za popunjavanje položaja. Ž. Jevtić

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply