Stopanja kod Trstenika rekorder po broju pečenjara

pečenje, prase, pečeno prase,

Cena mesa po kilogramu se kreće od 1.000 dinara za praseće odnosno 1.500 dinara za jagnjeće pečenje, a dnevno se proda oko 20 kilograma

pečenje, prase, pečeno prase,

Stanovnici Stopanje kod Trstenika više od pet decenija koriste prednosti prometne moravske magistrale koja prolazi kroz to mesto i prolaznicima koji idu ka Kraljevu, Vrnjačkoj banji, Trsteniku ili Kruševcu prodaju pečenje od kojeg su napravili brend po kome je kraj i poznat.

„Tačno je da ima mnogo pečenjara, ali je konkurencija zdrava. Kada je kvalitet tu, onda ima i posla. U poslednjih desetak godina, imamo sve više putnika namernika i stranih turista“, priča Miroslav Lazarević, vlasnik jedne od pečenjara.

On dodaje da najveći broj broj gostiju dolaze iz Beograda i Novog Sada, a da najviše posla ima nedeljom kada je pijačni dan.“Tada su nam gosti lokalni, odavde iz Stopanje, Kruševca, Trstenika…“, objašnjava Lazarević.

Cena mesa po kilogramu se kreće od 1.000 dinara za praseće odnosno 1.500 dinara za jagnjeće pečenje, a dnevno se proda, kaže Lazarević, oko 20 kilograma.

Prema njegovim rečima, prve pečenjare su se u Stopanji pojavile pedesetih godina, a danas ih ima više od deset „sve jedna do druge i sve rade“.

Petar Joksić, još jedan od vlasnika, tvrdi da nema problema među ugostiteljima i da posla ima dovoljno.

„Verujem da ovaj posao ima budućnost“, smatra Joksić i dodaje da je najveća prednost to što kroz Stopanju, koja ima oko 1.300 stanovnika prolazi magistralni put. Prodavci nisu sigurni kakvi će im sve sertifikati u budućnosti trebati kako bi nastavili da se bave ovim poslom, ali ističu da ne nameravaju da odustanu posle velikih ulaganja i razrađenog posla koji se već prenosi s generacije na generaciju.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply