Stari ili novi naziv – Trg mladih ili Trg glumaca

368

Inicijativa Gradske uprave Kruševac, Direkcije za urbanizam i izgradnju i Kruševačkog pozorišta da se deo trga mladih restaurira i dobije novo ime Trg glumaca, počela je da zaokuplja pažnju javnosti.

368

Svi građani koji žele da se čuju njihove ideje vezane za uređenje Trga mladih i da li se slažu sa tim da se ovom trgu promeni naziv u Trg glumaca, mogu svoje ideje i sugestije da pošalju putem e-mail adrese Gradskoj upravi, Direkciji ili Kruševačkom pozorištu.

Ima i onih koji kažu, gradite ali naziv ne menjajte, a jedan od njih je rođeni Kruševljanin Slobodan Veljić, koji se seća svih detalja vezanih za izgradnju Trga mladih i lepih trenutaka predstavnika njegove i mlađih generacije na ovom mestu:

– Kada je napravljena ova ulica 1998. godine, tada je i ovaj prostor malo obnovljen, ali opet je ostao Trg mladih, a ja bih voleo da tako i ostane i da nas podseća na mladost.

Upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić, smatra da trgu treba promeniti ime u Trg glumaca i time odati priznanje svim glumcima iz Kruševca, koji su proneli ime grada:

– Mislim da je ideja i poruka jasna. Ako se neko stidi Miodraga Petrovića Čkalje, Radmile Savićević, Taška Načića, Bate Paskaljevića itd. onda neće biti za tu ideju. Ukoliko se ponosi njima, kao što verujem da se velika većina kruševljana ponosi tim ljudima, koji su na najbolji mogući način proneli ime našeg grada, onda će se složiti sa tom idejom.

U gradskoj upravi smatraju da bi ovo mogla biti još jedna turistička atrakcija Kruševca, koja bi privukla turiste u taj grad.

Da je glumac brend Kruševca, dovoljno je shvatiti čim se pobroje neki od najpoznatijih koji su prošli ovdašnjom scenom: Ljubinka Bobić, Milan Puzić, Miodrag Petrović Čkalja, Taško Načić, Radmila Savićević, Radmila Živković, Vlastimir – Đuza Stojiljković, Vojin Ćetković, Bata Paskaljević, porodica Trifunović (braća Sergej i Branislav i otac Tomislav), Nataša Šolak Tapušković, Radoš Bajić, Marko Živić, Katarina Marković, Milija Vuković

Predlozi za restauiranje Trga madih i inicijativa da dobije ime Trg glumaca, na e- mail adrese Gradske uprave, Direkcije za urbanizam i izgradnju i Kruševačkog pozorišta, primaće se u narednih mesec dana, a za Dan grada – Vidovdan, simbolično bi bio započet rad na ovom projektu.

Kruševačko pozorište je otvorilo posebnu stranu na svom sajtu gde poziva sugradjane da na adresu [email protected] šalju predloge o viđenju izgleda budućeg Trga glumaca (deo sadašnjeg Trga mladih ispred zgrade Pozorišta).  Takođe, mogu se slati i predlozi glumaca iz Kruševca i okoline koji zaslužuju da se njihova obeležja nađu na budućem Trgu.

Jedno od idejnih rešenja poslao je Mihajlo Pejčinović, dipl.ing.arh.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply