Stanovnici Ćićevca protestovali zahtevajući vodu sa jezera Ćelije!

Više od 500 Ćićevčana u protestnoj šetnji

Dojadilo čekanje na vodu – Protest meštana Ćićevca kojima je 23 godine loše snabdevanje iz vodovodne mreže. Tvrde da deca obolevaju od crevnih bolesti. Spori radovi na izgradnji.

 Više od 500 Ćićevčana u protestnoj šetnji

Više od 500 Ćićevčana u protestnoj šetnji

VIŠE od 500 meštana Ćićevca protestovalo je u nedelju nezadovoljno što ni posle 23 godine čekanja nemaju zdravu pijaću vodu. Protestuju i što im, kako kažu, deca obolevaju od skoro nepoznatih crevnih bolesti i parazita, a u vodi ima nitrata i nitrita. Opštinsko rukovodstvo smatra da JKP „Vodovod“ Kruševac, zaduženo, između ostalog, i za regionalni projekat vodosnabdevanja, namerno odugovlači s puštanjem vode, iako su se svi uslovi za to stekli posle izgradnje lokalnog cevovoda.

Smatraju i da su naprednjaci „umešali“ prste kako bi pred izbore prvi presekli vrpcu novoizgrađenog sistema u ovoj opozicionoj opštini.

– Probe cevovoda su izvršene prošle godine. Bilo je 20 havarija i sve su sanirane – iznosi Zlatan Krkić, predsednik opštine. – Obećali su da će nam pustiti vodu 24. oktobra, ali je voda od rezervoara Lipovac stigla samo do naših bazena. Onda su nam rekli da nedostaju dva ventila u tom rezervoaru, pa su ih popravili 22. novembra, ali ni tada nisu pustili vodu. Potom je rok bio 31. decembar, odnosno 10. januar, jer je prvo moralo da se stabilizuje vodosnabdevanje od Lipovca ka Kruševcu. Svi su rokovi prošli, a poslednje što su nam rekli je da ne mogu to da učine zbog snega, padavina, mraza.

Oko 8.000 korisnika ima samo tehničku vodu. Rukovodstvo opštine navodi da imaju upotrebnu dozvolu tehničke komisije i da kruševački „Vodovod“ nema prava da osporava procenu stručnjaka. Slobodan Simić, direktor JP „Morava“, ističe da je komisija prošlog decembra zaključila da je cevovod od Lipovca, Đićevca, Stalaća i Varvarina sa rezervoarom u ovoj opštini spreman za prijem zdrave pijaće vode.

– Leti čekamo do 13 sati da napunimo bure kako bismo se makar umili – priča Slavica Rajković, meštanka Mrzenice. – A uredno plaćamo potrošnju, kubik vode je 26 dinara.

U JKP „Vodovod“ objašnjavaju da je prvo moralo da se proširi postrojenje u Majdevu, a da bi magistralni cevovodi od glavnog priključka u Lipovcu na mernoregulacionom bloku do rezervoara u Varvarinu, Ćićevcu i Stalaću bili uključeni u sistem, neophodno je da rezervoar bude u funkciji.

POLITIKA UMEŠALA PRSTE

PROTESTNI skup je, prolazeći glavnom ulicom u Ćićevcu, preko puta sedišta OO SNS naišao na ispisanu poruku „Zlatane, odlazi!“. U Pokretu za očuvanje opštine, koji su na čelu sa predsednikom opštine formirali pre svega bivši članovi SDS-a, navode da su naprednjaci protiv toga da Ćićevčani dobiju vodu, što u ovoj stranci izričito demantuju i dodaju da su učinili sve da voda što pre bude puštena.

NAJPRE KRUŠEVAC

– POTREBNO je dovršiti radove u daljinskom nadzoru i upravljanju, koji su u toku – iznose u odgovoru za „Novosti“ Milutin Tasić, direktor JKP „Vodovod“, i pomoćnik direktora Ljubomir Banović, koji u dostavljenom izveštaju dodaju i da je planirano da se u toku februara, u zavisnosti od vremenskih uslova, voda najpre iz Lipovca pusti u Kruševac, a po dobijanju pozitivnih rezultata kontrole vode, i ka drugim opštinama.

Vest objavljena na Novosti.rs web sajtu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply