Stabilizovana situacija u kruševačkoj Opštoj bolnici, zdravstveni radnici najverovatnije zaraženi morbilama!

Cekaonica Dom zdravlja Rakovaica Foto Dado Djilas

Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac povodom infekcije – KRUŠEVAC: Imali temperaturu i osip, osoblje bolnice najverovatnije obolelo od morbila

Cekaonica Dom zdravlja Rakovaica Foto Dado Djilas

KRUŠEVAC – Zdravstveni radnici Opšte bolnice u Kruševcu, koji su proteklih dana imali povišenu temperaturu i druge tegobe, najverovatnije su oboleli od morbila, ali su imali blagu sliku bolesti i niko od njih nije bilo na bolničkom lečenju, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

„U opštoj bolnici Kruševac danas sa posla odsustvuje osam medicinskih tehničara u službi anesteziologije i hirurgije, svi su lekari zdravi, a troje lekara je imalo povišenu temperaturu, bez ospa“, saopštila je povodom infekcije koja se pojavila u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je novinarima kazala da je nakon što 28. novembra šest radnika nije došlo na posao zbog povišene telesne temperature i osipa u pojedinim slučajevima, a sledećeg dana se još šestoro razbolelo, održan hitan sastanak Komisije za suzbijanje intrahospitalnih infekcija i pregledano 18 zaposlenih koji su u proteklih mesec dana imali neki od simptoma.

PROČITAJ JOŠ:  DEČAK PRETRČAVAO ULICU PA PODLETEO POD AUTOMOBIL: Užasna nesreća na putu Kruševac-Aleksandrovac!

Napomenula je da niko od obolelih medicinskog osoblja nije bio na bolničkom lečenju, a dodala je i da je pacijent za koga se sumnja da je imao morbile i koji je zbog drugih zdravstvenih razloga prebačen na lečenje u Niš, dobro.

Kako je dodala, o svemu su obavešteni Institut za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstvo zdravlja, kontinuirano se sprovode protivepidemijske mere i prati se zdravstveno stanja zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac, kao i gradjana.

Epidemiolog u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Predrag Pavlović rekao je da nakon pregleda ustanovljeno da se radi o kapljičnoj virusnoj infekciji, najverovatnije morbilima, da je uzeta krv 13 pacijenata i poslata u institut „Torlak“, a rezultati bi trebalo da stignu u ponedeljak.Svi oboleli, kako je kazao, imali su slabu kličku sliku.

Preduzete mere podrazumevaju da se svi radnici koji dobiju temperatutu odmah jave i zabranjen im je povratak na posao dok ih ne pregleda infektolog.Pavlović očekuje da će se u narednom periodu morbile pojaviti i kod gradjana, jer je reč o infekciji koja se lako prenosi, ali kaže da ne treba praviti paniku jer je reč o bolesti koja je godinama poznata kod nas, veliki procenat stanovništva je vakcinisan dok su je strariji uglavnom preležali.

PROČITAJ JOŠ:  DEČAK PRETRČAVAO ULICU PA PODLETEO POD AUTOMOBIL: Užasna nesreća na putu Kruševac-Aleksandrovac!

Direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Dragan Vuksanović je napomenuo da je veoma važno da roditelji vakcinišu decu protiv te bolesti.“U Rasinskom okrugu i na području cele Srbije procenat obuhvata vakcinacijom protiv malih boginja je manji nego što bi trebalo da bude. Trebalo bi da bude 95 odsto od broja planirane dece, a u našem Okrugu je 87 odsto, što nije dovoljan prag zaštite i može da dovede da nemamo kolektivni imunitet i postoji mogućnost da se to oboljenje širi i u narednom periodu“, kazao je Vuksanović.

Izvor: Kurir.rs

Facebook Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *