SNS-SPS-JS-DSS vlast u Kruševcu krši zakon i diskriminiše ženski pol

koalicioni sporazum krusevac

ŽENAMA DAJU IM SAMO BEZNAČAJNE FUNKCIJE – Na sednici lokalnog parlamenta u četvrtak došlo je do prekomponovanja vlasti, ali će najodgovornije funkcije u Kruševcu i dalje biti nedostižne za žene. Ostavljeno im je upravljanje u šest javnih ustanova, dok su na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima isključivo muškarci. Od šest odborničkih grupa samo jednu, Pokret za promene, predvodi žena.

koalicioni sporazum krusevac

– Prema dogovoru koalicionih partnera mesto predsednika Skupštine pripalo je socijalistima. Čudi nas da su se odlučili da na to mesto predlože 72-godišnjeg Živana Nikolića, a u svojoj odborničkoj grupi imaju tri naše koleginice za koje sam sigurna da bi isto tako uspešno obavljale ovu dužnost. – rekla je za govornicom Vesna Vesković koja je bila predsednica skupštine od 2009. do 2012. godine.

Žene su vodile lokalni parlament u Kruševcu od 2004. do 2012. godine. Branislavu Brkić (DSS) je posle izbora 2008. godine zamenila Nataša Marković (SRS), koja je godinu dana kasnije dužnost predala Vesni Vesković.

– Mislim da je Kruševac u ovom trenutku za žene obeshrabrujuća i neprijateljska sredina. To pokazuje i odsustvo žena iz javnog života, ali i visok stepen nasilja prema ženama. Samo u prva dva meseca ove godine četiri žene u Kruševcu ubijene su od strane partnera. Žene su praktično nevidljive i u lokalnom parlamentu, iako ih, zahvaljujući kvotama, ima 35%, a sednice Skupštine pokazuju i zašto. Strah da će biti ismevane, neozbiljno i nepristojno kometarisane, ignorisane, obaveza da „slušaju“ svoje stranačke predsednike, uvek muškarce, sprečava ih da budu solidarne oko zajedničkog, ženskog pitanja. – ističe Nada Budimović, novinarka i aktivistkinja Udruženja žena „Peščanik“, dodajući da je lokalna vlast spremna da svesno krši Zakon o ravnopravnosti polova.

U Gradskom veću Kruševca, koje ima devet članova, svi su muškarci. Od četiri pomoćnika gradonačelnika dva mesta su pripala ženama, Slobodanki Miladinović za društvene delatnosti, i Dragani Milićević, za ekologiju i održivi razvoj. U sedam javnih preduzeća nema nijedne žene na direktorskoj funkciji, dok od 14 lokalnih ustanova samo u šest žene obavljaju rukovodeće dužnosti. U prošlosti to nije bio slučaj, jer su JKP Kruševac i Kulturni centar u dva mandata vodile žene.

– Činjenica da Kruševac nema nijednu ženu u gradskoj vladi, da se jedina žena u rukovodstvu skupštine i to na prilično marginalnom mestu zamenice sekretara, našla tek nakon rekonstrukcije vlasti, govori o čitavoj strategiji isključivanja žena sa mesta odlučivanja. Ni na čelu javnih preduzeća nema nijedne žene, a odgovor koji gradska vlast na ovo nudi je da je to zato što su ti poslovi teški i traže celodnevni rad(!?). Paradoksalno kad se ima u vidu da među fakultetski obrazovanima žene čine većinu, da su u većini svuda gde treba ozbiljno, mnogo i odgovorno raditi, ali kada treba odlučivati o gradskim politikama, raspodeli budžetskih para, njihove potrebe i interese nema ko da zastupa. – smatra Nada Budimović.

Jedna od retkih pozitivnih stvari kada je reč o rodnoj ravnopravnosti u Kruševcu je skorašnje imenovanje doktorke Slobodanke Jotić za direktorku Zdravstvenog centra
.

Od prvih višestranačkih izbora 1990. godine, pa sve do prošle godine, Kruševac su u republičkoj skupštini predstavljali isključivo muškarci. Prva poslanica postala je avgusta 2012. godine Bojana Krkić (SPS), a par meseci kasnije pridružila joj se i Vesna Rakonjac (SNS).

PREGLED: Gradske ustanove kojima rukovode žene
Centar za socijalni rad Slađana Čabrić (JS)
Biblioteka Violeta Mihajlović (SNS)
Turistička organizacija Gordana Nikolić (SNS)
Kulturno – prosvetna zajednica Violeta Kaplarević (JS)
Dečja ustanova „Nata Veljković“ Vesna Živković (JS)
Centar za osobe sa invaliditetom Slađana Petrović (SNS)

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply