SNS opštine dobile novac, za Kruševac namenjeno najviše, 12 000 000 dinara

Vlada je prošle nedelje donela odluku da iz budžetskih rezervi vanredno uplati 46 miliona dinara na račune šest opština u Srbiji. U svih šest vladaju stranke koje su na vlasti na republičkom nivou. Za Kruševac namenjeno 12 000 000 dinara.

 

Razlog za vanrednu uplatu para odabranoj grupi opština navodno su smanjeni prihodi koje oni ostvaruju. To, prema tvrdnjama gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme, ipak, nije razlog.

– Imali smo poplave i ogromne rashode, kaže za „Blic“ Marković.

 

Inače, Jagodina, koja je u ovoj tranši dobila devet miliona dinara, bila je na spisku odabranih opština kojima je, pre nekoliko meseci, izvršena vanredna uplata iz budžeta. Tada u iznosu od 50 miliona dinara. Ipak, prema dostupnim podacima, opštine koje su imale vanredne troškove sanacije štete posle poplava, već su, po tom osnovu, dobili sredstva.

Ali, sredstva nisu išla nenamenski, kao sada, već sa posebnog računa. Vanrednu pomoć budžeta dobio je, inače, i Kruševac, ali i Kosjerić, koga već nekoliko godina vodi internacionalni vitez kulinarstva Miljan Stojanić.

Kruševcu je sada uplaćeno 12 miliona, a Kosjeriću šest miliona. Prethodnih meseci obe opštine su već dobile vanrednu uplatu od 40 miliona dinara. Iz budžetskih rezervi pomoć je dobila Mionica, gde je predsednik opštine iz SNS stupio na dužnost u januaru ove godine, kao i Arilje (5 miliona dinara), a u kom je nedavno, zbog poplava, bila proglašena vanredna situacija.

I Saša Mirković, gradonačelnik Zaječara, ovih dana očekuje vanrednu uplatu iz budžeta. Ne postoji precizna evidencija koliko para je iz budžetskih rezervi u poslednjih godinu dana otišlo nekim od lokalnih samouprava.

O tome nisu za „Blic“ želeli da govore ni u Ministarstvu finansija.

Primetna je praksa da se, na nekoliko meseci, ovi transferi vrše, ali samo na određenu grupu samouprava u kojima su na vlast oni koji vladaju i na republičkom nivou. Tako je, recimo, pred Novu godinu iz budžetskih rezervi Kragujevcu, gde je gradonačelnik Radomir Nikolić, uplaćeno 2,5 miliona evra, Nišu – 2 miliona, Novom Sadu 1,2 miliona…

– Dobro bi bilo da Vlada, osim podataka kome je sredstva odobrila obavesti javnost i o tome koja lokalna samouprava je sve tražila novac – konstatuje za „Blic“ Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti“.

 

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply