“Snimatelju“ iz bolnice preti otkaz

Šef Tehničke službe Boban Sarić u staroj zgradi

U kruševačkoj Opštoj bolnici odbacuju optužbe sa „Jutjuba“, a podneta je i krivična prijava protiv N. N. počinioca. Sumnja se na radnika Tehničke službe, ali se čeka da odgovornog identifikuju nadležni organi

 Šef Tehničke službe Boban Sarić u staroj zgradi

Šef Tehničke službe Boban Sarić u staroj zgradi

 

Rukovodstvo Opšte bolnice podnelo je krivične prijave protiv N. N. lica zbog obijanja napuštene zgrade Grudnog odeljenja, neovlašćenog snimanja po bolničkom krugu i uznemiravanja javnosti. Kako je juče rečeno u ovoj ustanovi, sumnjaju da je njihov radnik Tehničke službe, zapravo, autor dramatičnih snimaka iz bolničkog kruga, na kojima se vide oronule zgrade Tehničke službe i Grudnog, pa su rukovodioci optuženi za nehigijenu, ugroženost zdravlja radnika i pacijenata, te nepropisno odlaganje opasnog medicinskog otpada.

– Nikoga ne želimo da imenujemo dok organi reda to ne utvrde – kaže dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice. – Posao radnika Tehničke službe nije da prenese tri-četiri boce kiseonika u toku dana, a nije ni posao da, ako vidi karton bačen pored kontejnera, vadi mobilni i taj otpadak snima, pa potom distribuira medijima…

Ukoliko se ispostavi da je autor snimaka koji su se, od 27. juna, objavljivali na „Jutjubu“ zaista zaposlen u bolnici, on može da se suoči i sa otkazom…

– Osim toga, niko nema pravo da jednu napuštenu, staru i konzerviranu zgradu, koja je van upotrebe od 1992, upotrebi kao ilustraciju stanja u kruševačkoj bolnici – navodi direktorka. – Medicinski otpad nijednog trenutka nije skladišten na nepropisan način. U napuštenoj zgradi Grudnog bile su samo sekundarne sirovine: boce od infuzionih rastvora i kante od dijaliznog materijala, koje prodajemo i, između ostalog, tako zarađujemo novac koji ulažemo u bolnicu i dotiramo troškove lečenja pacijenata bez zdravstvenog osiguranja.

Dr Slobodanka Jotić naglašava i da su apsurdne optužbe za to kako se medicinski otpad skladišti u staroj zgradi, kad već postoji odgovarajući Centar za obradu tog otpada. Kaže, služba transfuzije, koja se oslanja na spornu zgradu, u taj objekat useljena je posle dozvola sanitarne i zdravstvene inspekcije, i njen rad je pod stlanom kontrolom. Dovođenje stare zgrade u vezu sa Ginekološkim odeljenjem i Porodilištem smatra strašnom zloupotrebom najosetljivije populacije.

 

EKSKLUZIVNO IZVEŠTAJ SANITARNE INSPEKCIJE

OTPAD, IPAK, NIJE MEDICINSKI

Otpad nađen u napuštenoj, staroj zgradi Grudnog odeljenja ne spada u kategoriju opasnog medicinskog, već je reč o onom bezopasnom, namenjenom za reciklažu – potvrđeno je u Sanitarnoj inspekciji.

– Nadzorom je utvrđeno da zdravlje pacijenata i osoblja ni jednog trenutka nije bilo niti je ugroženo – precizira dr Goran Marković, šef odseka Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja za Rasinski okrug. – Odgovornost za otpad koji je nađen je na rukovodstvu Opšte bolnice i inspekcija će naložiti da se on ukloni, a objekat obezbedi od neovlašćenog upada. Inače, utvrđeno je da se uklanjanje, odnosno razvrstavanje, sakupljanje, obeležavanje i privremeno odlaganje, te tretman i odnošenje medicinskog otpada obavljaju na propisan način, odnosnou bolnici funkcioniše Regionalni centar za tretman medicinskog otpada. I pripremanje, transport i služenje hrane obavlja se u apsolutno higijenskim uslovima, a jelo do pacijenata dolazi u zatvorenim sudovima, namenskim prevoznim sredstvom i do namenskih transportnih liftova, pa je izbegnuto ukrštanje puteva namirnica i neželjenih elemenata.

 

HRANA

Rukovodstvo Opšte bolnice demantuje i tvrdnje o katastrofalnim uslovima distribucije hrane, objašnjavajući da se u toj istoj kuhinji hrane i radnici bolnice, ali nije bilo nikakvih infekcija niti oboljenja koja mogu da se dovedu u vezu sa tretmanom namirnica.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply