Snimanje filma o 12. puku Car Lazar

Ekipa filma “12. puk Car Lazar” počela je danas u Grčkoj snimanje tog dokumentarno-igranog ostvarenja posvećenog jedinici koja je probila Solunski front u Prvom svetskom ratu, čije je sedište bilo u Kruševcu.

Reditelj filma Goran Erčević rekao je agenciji Beta da će filmom biti obuhvaćeni Balkanski ratovi, Prvi svetski rat, egzodus srpske vojske kroz Crnu Goru i Albaniju i dolazak na Krf.

– U filmu će biti prikazan i Kruševac tokom austrougarske okupacije, proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije i Kruševca, te ratni put 12. puka Car Lazar – rekao je Erčević.

Snimanje, koje počinje danas na Zejtinliku, trajaće nekoliko dana, nastavlja se u Srbiji, a premijera bi trebalo da bude održana krajem godine u Kruševcu.

Erčević je odlučio da snimi film o slavnom puku nakon što je njegovo prethodno ostvarenje “Zalog nebu”, o spomeniku kosovskim junacima, doživelo veliki uspeh i uvršteno u program svih škola u Rasinskom okugu.

Glavna uloga poverena je Dušanu Joviću i glumcima Trsteničkog pozorišta, scenario je napisao Slobodan Cenc, za muziku je zadužen Jovan Branković.

Film će biti snimljen u koprodukciji autora i Radio televizije Kruševac, uz podršku gradske uprave Kruševca i brojnih sponzora.

Ministarstvo odbrane Srbije dozvolilo je da se za potrebe filma istraže Vojni arhiv i Vojni muzej u Beogradu, što je doprinelo preciznijim podacima za scenario.

Erčević je do sada snimio više dokumentarnih filmova. Njegov prvi igrani film “Kleveta” iz 2012. nominovan je za nagradu Zlatni vitez u Omsku, a glavna glumica Snežana Knežević nagrađena je za žensku ulogu na Balfestu u Plovdivu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply