SMS za pomoć radnicima „14.oktobra”

Sindikati i radnici protestuju ulicama grada od 25. juna ove godine, jer nisu primili 20 plata

Posle više od mesec dana protestnih šetnji ulicama grada, radnici „14. oktobra” od juče primenjuju nove vidove borbe za svoja prava, uključujući i nošenje kanti za smeće, uz povećanje broja pištaljki i raznih duvačkih instrumenata i udaraljki, kao što su lonci i šerpe. Duga kolona radnika, sa policijskom pratnjom ispred i iza, zaustavila se juče ispred Skupštine grada, gde su čelnici reprezentativnih sindikata podelili nekoliko sendviča i mnogo više papira, na kojima su zapisana obećanja političkih funkcionera o njihovoj boljoj budućnosti.

Radnici su usvojili predlog da sindikati upute molbu „Telekomu” i „Telenoru” za otvaranje telefonskog broja (sugerišući da to bude 1414, simbolično) za realizaciju humanitarne akcije, odnosno pomoći od po 50 dinara, slanjem SMS poruke, radi „preživljavanja zaposlenih i članova njihovih porodica”.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović i sindikata Nezavisnost Dejan Mutavdžić podsetili su na značaj „14.oktobra” za grad i Srbiju, ali su, mnogobrojnim primerima i podacima, dokazivali da radnici nisu neradnici „koji samo čekaju platu od države”. Velimirović je podsetio da je u novembru 2012. realizacija ugovorenih poslova iznosila 320 miliona mesečno, a sada, u 2014. je od šest do deset miliona dinara, što samo govori o (ne)sposobnosti rukovodstva koje je država birala.

U saopštenju za javnost sindikati „14.oktobra” podsećaju da je situacija u kolektivu jako alarmantna, o čemu govore dva nedavna tragična događaja.

„Jedna naša koleginica je izvršila samoubistvo zbog nemaštine, skokom sa stambene zgrade, a druga je preminula od moždanog udara, koji je izazvan visokim krvnim pritiskom i konstantnim stresom zbog bede u kojoj se našla”, kaže se, pored ostalog, u sindikalnom saopštenju.

–Pošto postoji opasnost da naša menza bude zatvorena, mismo je doneli ovde, a to je kanta za smeće, u kojoj se nalaze sendviči. Oni treba da pokažu ljudima na vlasti da smo u situaciji da uskoro svi po kontejnerima tražimo hranu za sebe i svoje porodice. Sendvič se sastoji od četvrt hleba i salame „podriguše”. Nema za više. Imamo i šarene lizalice i šarene laže, a kada i to nestane delićemo obećanja onih koji primaju dva puta platu mesečno. Njihovo rešenje je da platu ne primamo uopšte. Treba samo da budemo strpljivi, a preduzeće, kojim rukovodi Nadzorni odbor sa većinom državnih predstavnika, podeliće nam 20 plata koje potražujemo. Istina, nemamo nikakav odgovor od nadležnih iako ga tražimo više od mesec dana. Moram da kažem da mi nismo neradnici, kako nas neki smatraju. Evo, ovde je Dragan Nikolić, mašinbravar, višestruki prvak Srbije u svom zanatu. Ko može za njega da kaže da je neradnik? Znači li to da i on, kao osvedočeni metalski prvak Srbije, ne treba da jede, a njegova supruga ne treba da ide na pijacu, i da ne treba da školuju decu? To govorim da bih demantovao one koji nas nazivaju neradnicima. Podsećam da smo svojevremeno proizvodili mašine koje su bile najpouzdanije u snežnim blokadama, u vodi dubokoj od metar i po do dva. Posle bombardovanja 1999. godine „14. oktobar” je izgradio više desetina mostova na našim rekama. Dokazali smo se kao dobri i vredni majstori u oblasti elektro-energetskog sistema, a sada sa nama niko od predstavnika vlade neće da razgovara o našoj budućnosti – rekao je Velimirović.

Sindikati „14. oktobra” su odlučili da i dalje svakodnevno protestuju ulicama Kruševca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply