Slobodan Kerkez – profesor sa 111 odela i 352 kravate

Profesora Slobodana Kerkeza Kruševljani znaju kao vrsnog pedagoga, sjajnog istoričara ali i po – eleganciji. Svakog dana oblači drugo odelo, košulju i kravatu. U svojoj kolekciji ima 111 odela i čak 352 kravate.

– Odelo sam prvi put obukao na proslavi mature i to mi se jako svidelo. U studentskim danima sam uvek bio doteran, pogotovo na ispitima. Kao najbolji student na grupi za istoriju sa prosečnom ocenom 9,50 imao sam stipendiju u drugoj godini 36.000 dinara. Hrana u domu je koštala 14.000, a soba 7.500 dinara, tako da je, uz ono što pošalju roditelji uvek imalo para za lepo odelo, košulju, cipele – priča Kerkez.

U Kruševac je došao 12. oktobra 1970. godine da predaje istoriju u Mašinskom centru. U koferu je doneo šest odela.

– Svake godine sam kupovao po tri-četiri odela. Birao sam ona koja mi se sviđaju, uglavnom crna i teget. Nežne boje ne nosim jer sam bledolik. Najskuplje odelo, od engleskog štofa, platio sam 300 evra ovim našim šanerima. Dosta kravata sam dobio na poklon od rođaka i prijatelja. Najviše volim bordo boje i sa prugama. Svake nedelje supruga mi ispegla sedam košulja i spremi sedam odela, za svaki dan u nedelji po jedno – govori o svom rasporedu Kerkez.

Posebno ga žalosti kada nekom pokloni odelo a posle par meseci vidi da je ono uprljano i isflekano.

– Pamtim samo jedan slučaj kada su mi upropastili odelo, u vreme dok sam bio sekretar SIZ-a kulture. Konobar mi je prišao iza leđa sa ovalom roštilja, i svu moču prosuo na odelo. Od tada uvek sedim tako da mogu da vidim konobara. I Divlji Bil Hikok je samo jednom u salunu seo leđima okrenut ulazu i to ga je koštalo glave – objašnjava profesor uz osmeh.

Posle Tehničkog centra, predavao je u Pedagoškoj akademiji, a osam godina je bio direktor Gimnazije. Deset godina je bio profesor na Univerzitetu u Nišu.
– Nikada na fakultet u jednoj godini nisam otišao u istom odelu. Predavanja sam imao četvrtkom i nikada, bili kiša ili sneg, nisam zakasnio. Uvek sam stizao u 8 sati. Devojke koje tamo rade mogle su po meni da navijaju sat.

Od 1978. godine Slobodan puši lulu. To mu je jedan od njegovih zaštitnih znakova, a u kolekciji ima 67 lula.
– Svake nedelje očistim i spremim po tri komada. Volim da sednem na terasu, pušim i tako se odmaram.

Supruga Svetlana se seća događaja od pre 25 godina.
– Bili smo na ekskurziji u Parizu. Svi su kupovali donji veš, bluze, razne krpice, a Slobodan se nameračio na lulu koju je platio 150 maraka – priča Svetlana.

 

Iznenadio i Gorana Milića

Slobodan Kerkez ljude fascinira i fenomenalnom memorijom.

– Nedavno mi je u gostima bio novinar Goran Milić. Zapanjio se kada sam mu rekao da je njegov Dubrovnik prema popisu od 31. decembra 1890. godine imao 10.712 stanovnika od kojih je 9.177 bilo Srba rimokatoličke vere.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply