Skupština grada povećala namete građanima – povećan porez na imovinu

Skupština grada drugi put za godinu dana podigla namet vlasnicima stanova. Opozicija smatra da će se ovim potezom izazvati socijalno nezadovoljstvo.

 

Odbornici Skupštine grada izglasali su u četvrtak većinom glasova povećanje stope poreza na imovinu, koja od nove godine za građane iznosi 0,30 umesto dosadašnjih 0,25 posto. Vladajuća koalicija odluku je obrazložila padom prosečnih tržišnih cena u prometu nekretnina u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane, što je parametar koji se uzima u obzir prilikom obračunavanja ovog poreza.

 

Naprednjaci uveravaju građane da ova odluka, zajedno sa odlukom o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata za utvrđivanje poreza, usvojenom na istoj sednici, ne znači i obavezno veći porez. U opoziciji, međutim, smatraju da vlast ponovo preko leđa građana pokušava da nadomesti nedostatak para u lokalnom budžetu, koji je prema najnovijem izveštaju ostvaren sa svega 63 odsto.

– Kućni budžeti su već iscrpljeni – kaže Desimir Pavlović, potpredsednik Gradskog odbora DS. On dodaje da je ovo drugo povećanje stope poreza za godinu dana, kao i da prethodno uvećanje sa 0,19 na 0,25 prošlog decembra nije donelo željene rezultate. – Najveće povećanje poreza od maksimalnih 20 odsto zabeležiće se kod kuća za stanovanje u trećoj zoni i kod stanova u prvoj zoni, a tih nekretnina je na tim lokacijama najviše.

U opoziciji smatraju da ovakve intervencije mogu da aktiviraju socijalno nezadovoljstvo.

– Ako se ne plati porez, zaprećena kazna je do 50.000 dinara – kaže Srđan Milivojević (DS).

Živojin Miloradović, šef odborničke grupe SNS, koja vlast na lokalu deli sa SPS-JS i DSS, iznosi da povećanja poreza na imovinu neće biti, te da će mnogi građani platiti čak i manji porez. Naprednjaci ističu da su poreski obveznici u nekim zonama i zaštićeni time što porez ne sme da bude veći od 20 odsto u odnosu na lane.

– Cilj je da predupredimo smanjenje prihoda u značajnoj meri, jer su mnoge osnove na tržištu pale – smatra Aleksandar Ranković (SNS).

Kruševac je podeljen na četiri zone za utvrđivanje poreza. Prosečnu cenu nepokretnosti po zonama utvrđuje lokalna samouprava na osnovu cena ostvarenih u prodaji. Prema usvojenoj računici, kvadrat stana u prvoj zoni ima cenu od 64.744 dinara, u drugoj – 52.017, trećoj – 38.101 dinar, dok u četvrtoj zoni nije prodat nijedan stan.

Odbornici su živo raspravljali i o ostavci većnika Nenada Andrića iz SNS koji se povukao sa tog mesta zbog sukoba interesa. Opozicija primećuje da je Agencija za borbu protiv korupcije trebalo cele dve godine da oceni da li je Andrić u sukobu interesa, jer je još 12. jula 2012. godine podnet zahtev za mišljenje Agencije. U Gradskom veću, Andrića je zamenila stranačka koleginica, defektolog Gordana Nedeljković.


BUDžET

PRIHODI u gradskom budžetu od januara do septembra manji su za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznose milijardu i 876 miliona dinara. Vlast pravda slabo punjenje budžeta između ostalog i smanjenjem poreza na primanja.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply