Skuplje meso od Uskrsa

crveno-meso

Narednih dana, zbog povećane tražnje uoči uskršnjih praznika, izvesno je poskupljenje mesa. Ono će, prema najavama, ipak, biti privremeno

crveno-meso

Praznici su jedino vreme kada građani ne žale novac, pa tada i oni koji sve češće kupuju po 300 grama mesa i po jednu šniclu, odluče da se časte prazničnim ručkom. Zbog veće tražnje meso bi moglo da poskupi za 10 do 15 odsto„, kaže mesar Miloje Ristić.

On dodaje da se ovaj viši procenat odnosi na povećanje cene prasetine i jagnjetine.

Verujemo da će se, posle praznika, cene vratiti na dosadašnji nivo„, kaže Ristić.

Ako postoji namirnica koja je rekorder po poskupljenjima, onda je to meso koje je prošle godine poskupelo čak deset puta, ukupno za oko 50 odsto, pa je kilogram svinjskog buta dostizao i 650 dinara, a juneće meso i pileći file prelazili su i 700 dinara.

Kako je potrošnja svežeg mesa u Srbiji svake godine sve manja, građani su se, posle velikog poskupljenja, odricali dela količina mesa koje su kupovali. To je nateralo proizvođače i trgovce da snize cene, kako navode, “na svoju štetu“.

Milan Prostran, savetnik u PKS, veruje da će jeftinija stočna hrana pomoći u održavanju sadašnje cene mesa. Proizvođači pak tvrde drugačije i napominju da je mirovanje cena mesa veštačka i iznuđena isključivo slabom kupovnom moći građana.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply