Sivi dom u Kruševcu proširio svoje kapacitete

Foto S. Babović

Oko 60 maloletnika, štićenika Vaspitno popravnog doma u Kruševcu je useljeno u dva nova paviljona, a do kraja nedelje planirano je da se useli i ostalih 160 stićenika

 Foto S. Babović

 

 

Oko 60 maloletnika, štićenika Vaspitno popravnog doma u Kruševcu u utorak je useljeno u dva nova paviljona, a do kraja nedelje planirano je da se useli i ostalih 160 stićenika.

Izgradnja objekta, čiji je kapacitet 240 ležaja, smeštenih u osam paviljona, počela je 2011. godine. Investicija vredna oko tri miliona evra donacija je Evropske unije.

Reč je o modernim i funkcionalnim objektima, potpuno prilagođenim nameni. Objekat se nalazi na oko 4.500 kvadrata, ima prizemlje i dva sprata sa 240 ležaja smeštenih u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilima, kaže upravnik VP doma Kruševac Ivan Mijajilović.

Prema njegovim rečima, projektom su predviđene i zajedničke prostorije za dnevni boravak, kancelarije za vaspitače, čajna kuhinja, nova ambulanta i stacionar.

Novi uslovi omogućiće kvalitetniji, bolji i bezbedniji život, kako naših štićenika, tako i zaposlenih. Posebno se vodilo računa o tome da smešteni štićenici budu približnih godina i kategorija, čime ćemo izbeći mnoge nesulgasice među njima, koje su u prethodnom periodu bile prisutne, rekao je Mijajlović.

PROČITAJ JOŠ:  Broj zaraženih korona virusom za jedan dan ponovo preko 100, raste broj zaraženih đaka, povećava se broj pacijenata u bolnici

On je podsetio da su stari paviljoni bili prilično ruinirani, te da je u narednom periodu planirana njihova adaptacija, kao i adaptacija prijemnog odeljenja Vaspitno popravnog doma.

S obzirom da novi paviljoni zahtevaju drugačiji način nadgledanja od dosadašnjeg, preseljenju je, po rečima Mijajlovića, prethodila reorganizacija svih službi Doma, kako bi se povećao broj onih koji su u obezbeđenju.

Maloletni štićenici koji su se danas uselili u nove prostorije kažu da su uslovi odlični, pre svega kada je reč o higijeni i broju maloletnika u sobama.

Uslovi za život u novim paviljonima su mnogo bolji nego u starim. Do sada nas je u sobama bilo po pet – šest, a sada će biti mnogo bolje kada nas je po dvojica ili trojica. Veoma je bitno i da su mnogo bolji higijenski uslovi, kaže sedamnaestogodišnji D.T, koji se u domu nalazi od maja prošle godine.

Vaspitno popravni dom trenutno ima oko 220 štićenika o kojima brine skoro 250 zaposlenih.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply