Sirotinji iz Kruševca ni plaćanje na rate ne pomaže da se smanji dug

Kruševac

Nemaština pritisla Rasinski okrug, pa ne pomažu ni ponude o reprogramu dugova. Samo za struju duguju milijardu. Reprogram prihvatilo 1.700 domaćinstava

 Kruševac

Kruševljani su pritisnuti ogromnim dugovanjima za grejanje, vodu, struju, komunalno… Iako svako javno preduzeće nudi mogućnost otplate na više rata i daje šansu materijalno ugroženim potrošačima da donekle umanje dug, u gradu gde je bez posla oko 16.000 ljudi, a socijalnu pomoć prima više od 2.000 – sa dugovima se teško izlazi na kraj.

– Dok smo redovno primali platu, redovno smo i plaćali račune – kaže za „Novosti“ radnik Dragomir Anđelković. – Pozajmio sam da isplatim dug za struju koji je bio oko 20.000 dinara, a trebalo bi da platim još 9.000 dinara.

Samo za struju kruševačke porodice duguju malo više od milijardu dinara!

– Imali smo nešto povećano interesovanje za reprogram duga – kaže za „Novosti“ Dragana Timić, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom pri kruševačkom EPS. – Ukupni dugovi iznose oko dve milajarde dinara.

Do prošlog četvrtka se na poziv za reprogram koji je bio neizmiren do 28. februara, a dospeo na naplatu krajem prošle godine, javilo oko 1.700 domaćinstava.

U JP „Gradska toplana“ navode da fizička lica duguju oko 100 miliona dinara za grejanje.

– Više od 300 miliona dinara su ukupna potraživanja – kaže Pegi Petrović, portparol JP „Gradska toplana“. – Već godinama nudimo mogućnost odloženog plaćanja na 12 i više rata. Redovne platiše imaju popust od 10 odsto. Sporazume o podmirivanju zaostalih obaveza sklapamo u kontinuitetu. Izlazimo u susret ljudima koji primaju tuđu negu i pomoć, ratnim veteranima…

Dugovi su se nagomilali i prema JKP „Kruševac“.

– Za iznošenje smeća dugovanja su 50.302.168 dinara, za održavanje groblja građani duguju 14.395.493 dinara – kaže Milan Stevanović, rukovodilac finansijskog sektora JKP. – Plaćanja smeća oslobođene su kategorije domaćinstava koja primaju tuđu negu i pomoć, materijalno obezbeđenje, ratni vojni invalidi. Vrednost na godišnjem nivou je 1.828.625 dinara.

Neizmirene obeveze za vodu, takođe su ogromne.

– Građani duguju oko 123 miliona dinara – kaže za „Novosti“ Slobodan Lazić, direktor JKP „Vodovod“. On dodaje da je najveći problem naplata dugovanja od preduzeća u restrukturiranju (IMK „14. oktobar“ duguje 100 miliona dinara). – Mi smo do sada više godina imali oko četiri kategorije kojima smo pomagali oko plaćanja. Novi Zakon o komunalnoj delatnosti podrazumeva da javna preduzeća ne vode socijalnu politiku, već odgovarajuće službe i lokalna samouprava, tako da čekamo pravilnik koji se trenutno izrađuje kako bismo utvrdili kojima ćemo to kategorijama u budućnosti izlaziti u susret. Međutim, građanima koji duguju više od 10.000 dinara pomažemo na drugačije načine, nudimo mogućnost dogovora.

 

POMOĆ SAMOHRANOJ MAJCI NEDAVNO je Sindikat EPS pomogao samohranoj majci Mirjani Stanković iz Sušice, čija su dugovanja oko 120.000 dinara, da podmiri više rata i račun za mart. – Bez redovnih primanja, nisam sama mogla to da platim, jer i kada bih skupila novac za prvu ratu ne bih mogla da plaćam ratu i redovnu mesečnu potrošnju – kaže Mirjana.
DUG KRUŠEVLjANA POJEDINIM JP EPS – milijardu dinara
JP „Gradska toplana“ – 100 miliona dinara
JKP „Vodovod“ – 123 miliona dinara
JKP „Kruševac“ – 64,6 miliona dinara

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply