Sindikat 14. oktobra zahteva stavljanje ove firme pod zaštitu države

14 oktobar

Kruševački Samostalni sindikat traži da Industrija mašina i komponenata „14.oktobar“ bude na spisku firmi koja će još godinu biti štićena od naplate poverilaca.

14 oktobar

 

 

Veće Samostalnog sindikata od Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju traži da se iznađe mogućnost, s obzirom na to da IMK „14.oktobar“ ispunjava sve uslove po propisanim kriterijumima, da ta kompanija bude na spisku 17 zaštićenih preduzeća.

To je zaključak sa sednice kruševačkog sindikalnog veća koje je saopštio predsednik tog sindikata Milenko Mihajlović.

Predsednik Samostalnog sindikata u „14. oktobru“ , Miroljub Anđelković, precizirao je da fabika ima pozitivan uticaj na zaposlenost u region (u njoj radi oko 750 ljudi) te da ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, jer ima oko 200 kooperanata, što su uslovi koje je propisala Vlada.

„Za uslov tržišnog učešća i tržišnog potencijala kompanije mogu da kažem da se jedino naše građevinske i poljoprivredne mašine kreću kroz vodu i sneg. Nadležni su nam rekli da na tržištu ima jeftinijih, ali ne i boljih mašina od naših“ , kazao je Anđelković dodavši da predstavnici fabrike sutra imaju sastanak u Ministarstvu privrede.

Istakao je da IMK „14.oktobar“ ima ugovorene poslove u vrednosti od oko 150 miliona dinara, da radi za RTB „Bor“ i za „Kolubaru“, da se ugovaraju poslovi u još tolikoj vrednosti, te da je ta kompanija značajna u oblasti elektroproivrede i vojnog programa.

Na sednici kruševačkog Samostalnog sindikata saopšteno je i da se na listi zaštićenih, za sada, od sedam preduzeća iz tog grada, koja su u postupku restrukturiranja, nalaze dva – Fabrika maziva i Trajal korporacija, te da su tri, konfekcija Zvezda, Fabrika ulja i Savremeni dom od ranije na spisku onih u kojima se uvodi stečaj.

Za pekarsku industriju „Branko Perišić“ bi, kako je navedeno, ovih dana trebalo da bude objavljen tender, dok se za Hemijsku industriju „Župa“ još pregovara da li će javni poziv biti raspisan pre kraja meseca ili će se u novu privatizaciju ići kroz stečaj.

Iz Zvezde, „Župe“, „Savremenog doma“ i Fabrike ulja krajem 2013. godine otišli su gotovo svi radnici, ukupno njih oko 650. U međuvremenu su Zvezda i „Župa“ organizovale proizvodnju angažujući po šezdeset do stotinak radnika.

Krajem prošle godine iz IMK „14.oktobar“ otišla je skoro polovina, odnosno oko 700 radnika, a iz „Trajala“ njih oko 300.

Od 32 društvena preduzeća, koja su u Kruševcu kroz proces privatizacije prodata nakon 2002. godine, do kraja 2013. godine ugovori su raskinuti u čak 15, među kojima je pet od pomenutih sedam preduzeća koja su se nalazila u procesu restrukturiranja.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply