Seminar o razvoju i finansiranju sporta na lokalnom nivou

2

u Gradskoj upravi, danas je održana regionalna  konferencija  „Razvoj i finansiranje sporta na lokalnom nivou“. Skup se održava u okviru projekta Stalne konferencije gradova i opština, a bili su prisutni i predstavnici Ministarstva omladine i sporta i teritorijalnih Sportskih saveza.

2

 

 

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Djorđa Staničića, u usvojenoj Nacionalnoj strategiji za razvoj sporta se predviđa da se politika na lokalnom nivou strateški razvija kroz razvoj partnerstava i donošenje odluka na osnovu dokaza, što podrazumeva uspostavljanje različitih baza podataka vezanih za granske saveze, sportske objekte i aktivnosti, strateško i programsko vođenje finansiranja sporta na lokalnom nivou… Cilj je veća efikasnost i dostupnost sporta kao javne usluge, pre svega deci i omladini, ali i različitim društveno osetljivim grupama.

Kao parametar, Staničić je dodao da se izdvajanja u lokalnim budzetima za ovu oblast kreću u rasponu od 0,3 do 5%, a često se samo za jednu vrstu sporta opredeljuje čak 90% te sume.

Pomoćnik gradonačelnika Nikola Petrović istakao je da je Grad Kruševac primer dobre prakse u kategorizaciji sportova i da je mnogim priznanjima verifiokovao status jednog od najuspešnijih gradova u Srbiji.

4

Baza razvoja sporta u državi su lokalni Sportski savezi, a finansiranje klubova treba da bude transparentno, pravedno i ravnopravno, na osnovu preciznih i jasnih kriterijuma, obrazložio je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Dane Korica.

Od ove godine, radi se po principu programskog budzetiranja za 3 godine, a kao „krovna konstrukcija“ svih aktivnosti u sferi sporta je Nacionalna strategija. (usvojena za period  do 2018.godine).

Ovim dokumentom se sistemski unapređuje i dodatno institucionalizuje sport  u Srbiji. Definisani su glavni i srednjoročni razvojni ciljevi:

– omasovljenje i široka dostupnost sporta za sve generacije

– dečji, školski i univerzitetski sport

– vrhunska sportska dostignuća

– razvijanje sportske infrastrukture i

– kreiranje pravnog ambijenta

 

Nacionalnu strategiju donela je Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva omladine i sporta, a urađena je po modelu evropskih strateških dokumenata.

3

Na današnjoj konferenciji su razmatrane i oblasti: pravni okvir funkcionisanja sporta, finansiranje na lokalu, sistemsko unapređenje evidencije i planiranja razvoja sportske infrastrukture, sport u funkciji lokalnog stanovništva, primeri dobre prakse i dr.

Nakon sublimacije zaključaka, biće objavljen priručnik za jedinice lokalnih samuprava, kako bi im se olakšala primena novih propisa i približili modeli finansiranja koji će na uniforman način regulisati ovaj do sada haotičan, nesistemski  i proizvoljan segment.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply