Sednica Olimpijskog komiteta Srbije održana u Kruševcu

Druga sednica Skupštine olimpijskog komiteta Srbije, kojom je predsedavao predsednik Vlade Divac, održana je u skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kruševcu, a potom je, u Narodnom muzeju Kruševac, olimpijska šampionka Milica Mandić otvorila izložbu „Trenuci za pamćenje“, posvećenu veku olimpizma u našoj zemlji

Praksa i ideja da Olimpijski komitet Srbije svoje aktivnosti realizuje širom zemlje, sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, brzo je dogovorena na obostrano zadovoljstvo.

– U proteklih osam meseci učinili smo puno, kako bismo sport vratili našoj deci. Čini mi se da je u proteklom periodu zapostavljen školski sport, na čemu ćemo morati više da radimo – rekao je pred okupljenim delegatima gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić. – Za par meseci imaćemo jednu od najmodernijih sportskih hala i fudbalskih stadiona, u saradnji sa Atletskim savezom Srbije dobićemo atletsku stazu, dobićemo i teren sa veštačkom travom, tako da će Kruševac moći da ponudi idealne uslove za pripremu vrhunskih sportista.

U prisustvu 42 delegata, u uvodnom protokolarnom delu, prisutne je pozdravio, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

Glavne tačke dnevnog reda bile su usvajanje finansijskih i izveštaja nadzornog odbora, kao i finansijskog plana za 2013. godinu.

U svom izlaganju predsednik OKS Vlade Divac istakao je činjenicu da je za 2013. godinu obezbeđeno stabilno finasiranje svih programa OKS:

– Iako to smatram normalnim, imajući u vidu finansijsku krizu u kojoj se nalazi naše društvo, ovo jeste značajno za sve sportiste učesnike programa Olimpijskog komiteta Srbije jer ih to rasterećuje nečega što svakako ne bi ni smelo da bude njihova briga.

Predsednik OKS rekao je da je već u novembru posle izborne skupštine nastavljeno sa radom prema tada usvojenom programu i planu:

– Prema unapređenim kriterijumima, napravljena je kategorizacija sportista i timova koji su uključeni u program Rio 2016. U ovom trenutku redovno se realizuju programi 60 sportista iz individualnih sportskih grana i sedam timova iz ekipnih sportova.

Predsednik OKS istakao je da to ne bi bilo moguće bez dobre saradnje sa svim partnerima, na prvom mestu Ministarstvom omladine i sporta, koje je prepoznalo kvalitet programa OKS i pružilo podršku i u prvoj godini novog olimpijskog ciklusa:

– Pored ministarstva tu su svakako i kompanije članice sponzorskog pula „Mi smo tim RIO 2016″. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da, iako u teškim finansijskim uslovima u kojima se nalazi privreda, naš sponzorski pul jača. Sa određenim brojem kompanija nastavlja se saradnja iz prethodnog ciklusa, ali se sponzorskom pulu OKS pridružuju i novi partneri poput FIAT automobila Srbije i AS osiguranja.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić,koja je dva puta bila u predsedništvu Olimpijskog komiteta Srbije, smatra da sport u Srbiji počiva na jakim temeljima, i pomenula dve akcije ministarstva FER Plej je pobeda i Sport u škole.

– Svi mi u okviru naših ovlašćenja i mogućnosti zajedno radimo na poboljšanju sporta u Srbiji. Kako sam i sama u dva navrata bila član Predsedništva OKS, vrlo dobro znam u kom pravcu vi delate, a to je u najboljem interesu našeg sporta i naših sportista. Vi ste značajan partner MOS i mi imamo zajednički cilj na kome ćemo udruženim snagama raditi i u budućnosti.

Delegati su jednoglasno usvojili izveštaj Nadzornog odbora Olimpijskog komiteta Srbije o poslovanju u 2012. godini, kao i predlog odluke o finansijskom planu za 2013. Do olimpijskih igara u Brazilu 2016. Olimpijski komitet je obezbedio finansije za pripremu sportista, naglasio je predsednik Vlade Divac.

Vrednost ugovora sa Ministarstvom je 295 miliona dinara, dok su ukupni prihodi za 2013. godinu planirani u iznosu od oko 419 miliona dinara.

– Veoma je važno da mi sportski radnici budemo na ovakvim mestima, jer je Kruševac sportski grad – rekao je, na konferenciji nakon sednice Skupštine, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac. Proslavljeni košarkaš uručio je gradonačelniku Gašiću monografiju „Olimpijski vekovi“.

Olimpijski komitet Srbije ovom prilikom uručio je četiri posebna priznanja OKS. Prof dr. Branislavu Jevtiću, koji je bio i u ulozi šefa Misije Srbije na Igrama u Londonu priznanje je uručeno povodom uspešnog vođenja Tima Srbije na svih devet takmičenja u olimpijskom ciklusu London 2012. Priznanja su uručena i fizioterapeutima Ninoslavu Cvetanoviću i Ivanu Popoviću povodom 25 godina uspešnog rada u Olimpijskom timu, kao i fotoreporteru Mihajlu Antiću zbog dugogodišnjeg praćenja rada Olimpijskog komiteta Srbije.

Delegacije su, potom, posetile Narodni muzej Kruševac, u kome je osvajačica zlatne medalje na igrama u Londonu, Milica Mandić, otvorila izložbu „Trenuci za pamćenje“, u okviru koje su prikazani najznačajniji eksponati sa učešća naših sportista na Olimpijskim igrama od 1912. do 2012. godine. Gradonačelnik Gašić pozvao je Kruševljane da do 1. jula posete Muzej i pogledaju izložbu, koja je, pre Kruševca, bila postavljena još samo u Beogradu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply