Savez samostalnih sindikata zahteva rešavanje statusa firmi u stečaju!

Foto: Thinkstock

„Nikad teže, oživite nam iz stečaja 6 firmi“ – Predsedništvo kruševačkog Samostalnog sindikata zatražilo je od nadležnih lokalnih i državnih organa oživljavanje šest preduzeća iz tog grada.

Foto: Thinkstock

 

 

Oni su zatražili oživljavanje preduzeća koja su tokom prethodnih nekoliko meseci otišla u stečaj.

„Tražimo da se preduzeća koja su bila u restrukturiranju, a tokom proteklih meseci završila u stečaju, što pre aktiviraju. Da se pronađu kupci, odnosno strateški partneri koji bi otvorili nova radna mesta“, kazao je predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Milenko Mihajlović na sednici Predsedništva Veća.

Od osam preduzeća iz Kruševca, koja su bila u postupku restrukturiranja tokom proteklih nekoliko meseci, u stečaj je otišlo šest, a angažovanjem poslovodstava, sindikata i nadležnih ministarstava sprečeno je da u stečaju krajem godine završe i „Fabrika maziva“ i „Trajal korporacija“.

„Kruševačka privreda je u najtežoj situaciji do sada. Da se to dogodilo, to bi bio potpuni slom jer je u realnom sektoru, prema našoj proceni, ostalo svega 3.500 ljudi“, kazao je Mihajlović.

U Samostalnom sindikatu se nadaju da će se ostvariti najave dolaska investitora koji bi otvorili nova radna mesta, a Mihajlović je podsetio i da je ranije najavljeno da bi pojedine fabrike koje već posluju u Kuševcu, kao što su „Henkel“ i „Kuper tajer“, tokom ove godine trebalo da povećaju broj radnika.

Predsednica Samostalnog sindikata u „Fabrici maziva“ Radica Jovanović rekla je da je i pored toga što se krajem prošle godine fabrika izborila da ne ode u stečaj, sudbina te firme sa 230 ljudi i dalje neizvesna.

Preduzeće se tada izborilo za Unapred pripremljeni plan reorganizacije, o kome bi do kraja maja trebalo da se izjasne poverioci. Od njihove odluke zavisi sudbina preduzeća, koje je, kako je podsetila Radica Jovanović, u privatizaciji prodato za 25 miliona evra, a iz nje izašlo sa dugovima od 125 miliona evra.

Ona je rekla da Fabrika maziva posluje pozitivno, bez državnih subvencija, boreći se sa brojnim problemima, poput dobijanja garancija za učestvovanje na tenderima.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply