Savetovanje o solarnoj energiji – investiciono poslovni skup

energetska_efikasnost_energ

Grad Kruševac bio je domaćin investiciono poslovnog skupa, koji je organizovao CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza, SIEPA, Elektroprivredom Srbije i Opštinom Vrnjačka Banja. Predstavljeni su modeli investiranja u solarnu energiju i druge obnovljive izvore energije.

energetska_efikasnost_energ

Investiciono poslovni skup organizovan je sa ciljem da se podstaknu ulaganja u solarnu i druge obnovljive izbore energije, da se unapredi investiciona klima i istaknu potencijali gradova. Osim što povećavaju stopu privrednog rasta i zaposlenosti investicije u obnovljive izvore energije omogoćavaju transfer moderne tehnologije i pospešuju konkurentnost gradova, istakla je predsednik Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić

Solarna energija u Srbiji nije dovoljno iskorišćena. Na ovaj način pokušavamo da tu temu približimo lokalnim samoupravama i pojedincima koji mogu na svojim objektima da da ugrade solarne panele. Želimo da pokažemo da investicije u solarnu energiju nisu tako velike i da se isplate za tri do pet godina.

Kruševac je drugi grad u Srbiji koji je domaćin ovog značajnog investiciono solarnog skupa, a primena novih tehnologija u praksi podrazumeva da u budućnosti javne zgrade koje troše dosta električne energije deo te energije dobiju od sunca, naglasila je pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Dragana Milićević

Nadamo se da će grad Krušđevac sa velikim brojem sunčanih dana biti zanimljiv za veliki broj investitora.

U prvom delu skupa predstavljeni su uređaji u tehnologiji korišćenja solarne energije, predstavnici EPS-a govorili su o noramativima, dok je u drugom delu prezentovano 14 projekata koje realizuje 9 lokalnih samouprava u Srbiji.

Vlasnica Eko Globala i projektant solarne eketrane, kaže da je država stvorila ambijent za rad u ovoj oblasti

Od 2005. sam u ovoj oblasti, a moj dosadašnji rad su deset mini elektrana i solarna elektrana – investicija vredna tri miliona i 600 hiljada evra. Najvažnije je to što je država stvorila pravni ambijent za rad u ovoj oblasti.

Izuzetno posećenom skupu u sali Doma sindikata prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply