Savetovalište za pomoć obolelima od raka u Kruševcu počelo sa radom

Svake godine Onkološkom dispanzeru, odnosno Dnevnoj bolnici za hemioterapiju, javi se više od 1.000 novih pacijenata sa nekom malignom bolešću

Predstavljanje rada savetovališta Foto S.BABOVIĆ, arhiv bolnice

SAVETOVALIŠTE za pomoć obolelima od malignih bolesti “Narcis” počelo je s radom na odeljenju Dnevne bolnice za hemioterapiju u Kruševcu, namenjen je svim pacijentima Rasinskog okruga i njihovim porodicama. U Udruženju zdravstvenih radnika Nacionalne asocijacije Rasinskog okruga,napominju da je reč o jedinstvenom centru,koji će pomagati i obolelima bez zdrasvtvenog osiguranja.

-Projekat je nastao kao proizvod dugogodišnje saradnje Udruženja, bolnice i Društva za borbu protiv raka-podružnice Kruševac: sva tri zdravstvena subjekta su povezana sa ovom ranjivom i teškom bolešću i iz te saradnje i potrebe da se pacijentima pruži dodatna nega proistekao je ovaj human projekat- naznačava Sandra Gogić, predsednica Udruženja zdravstvenih radnika nacioalne asocijacije Rasinskog okruga, dodajući da je značaj projekta prepoznao međunarodni donator, švajcarska vlada, putem programa Svis-pro.

Kolika je potreba bila za ovakvim savetovalištima govori statistika. Svake godine Onkološkom dispanzeru, odnosno Dnevnoj bolnici za hemioterapiju, javi se više od 1.000 novih pacijenata sa nekom malignom bolešću.

-Svi oni su potencijalni kandidati i usluga centra “Narcis”-kaže onkolog dr Zoran Gajić. – Mi, koji smo, ceo profesionalni vek posvetili onkološkim pacijentima, u okviru neretko limitiranih, vremenskih i stručnih kaoaciteta, pokušavali smo da u isto vreme budemo i lekari, i psiholozi fizijatri, fizioterapeuti, nutricionisti, pokušavali da rešimo i socijalne probleme naših pacijenata. Zahvaljujući ovom projektu, ceo taj trud, biće podignut na znatno viši nivo, uz uključivanje edukovanih profesionalaca.

Do kraja avgusta traje donatorski program, ali rukovodstvo bolnice,grada Kruševca i uključeni u rad savetovališta se nadaju da će se pronaći način da savetovalište nastavi da radi kao deo usluge Opšte bolnice ili Doma zdravlja u Kruševcu.

Stručnjacima bolnice su se zahvaljujući projektu priključile i kolege sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koje su za rad u savetovalištu prethodno obučavali dva meseca.

Sandra Gogić, predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Rasinskog okruga foto S.Babović

-Ova humana ideja koja je nedavno počela da se realizuje, premašila je sva očekivanja, jer je veliko interesovanje pacijenata, kojima se trudimo da pomažemo – napominje psiholog Jelena Čukarić.

Savetovalište za pomoć obolelima od malignih bolesti u Kruševcu Foto Arhiv bolnica

STRUČNjACI DEŽURAJU PO DANIMA

SAVETOVALIŠTE za pomoć obolelima od malignih bolesti zvanično je počelo sa radom od 1.februara, a radno vreme je svakim radnim danom od 13 do 17 sati. Rad je osmišljen po principu dežurstava. Ponedeljkom je pacijentima na raspolaganju-fizijatar-fizioterapeut, utorkom i četvrtkom-psiholog,sredom-nutricionista,a petkom-socijalni radnik.Sve potrebne inforacije mogu se dobiti na br.telefona 037/350-6000,putem sajta www.uzrro.rs, odnosno mejlom [email protected] i putem fejsbuk-profila Savetovalište Narcis.

Izvor: Novosti

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:779575-Osnovano-savetovaliste-za-pomoc-obolelima-od-raka-u-Krusevcu

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply