Saopštenje za javnost DSS GO Kruševac

DSS Kruševac saopštenje

Saopštenje za javnost DSS GO Kruševac, povodom istupanja iz gradske vlasti Grada Kruševca.

DSS Kruševac saopštenje

 

Poštovani sugrađani,

Nakon pokušaja visokih funkcionera DSS-a u Kruševcu da Gradski odbor naše stranke rasfomiraju i prevedu u neku fantomsko udruženje građana Gradski odbor predložio je da se oni isključe iz stranke.  Neki od njih odlukom stranačkih organa isključeni su, dok su neki sa njihovim najbližim saradnicima, ne čekajući odluku napustili stranku.  Među njima ima i onih koji su sa liste DSS-a dobili odbornički mandat u Skupštini grada i koji su, koristeći svoje zakonsko pravo, taj mandat zadržali i ako više nisu članovi stranke. Kako među tim bivšim članovima DSS-a, a prema koalicionom sporazumu, ima i imenovanih gradskih funkcionera i direktora, Demokratska stranka Srbije obratila se koalicionim partnerima sa zahtevom za sazivanje Koalicionog saveta, kako bi se utvrdio status isključenih članova i pozicija DSS-a u daljem funkcionisanju gradske vlasti. Koalicioni partneri i ako je Demokratska stranka Srbije dala pun doprinos u dosadašnjem radu gradske vlasti, apsolutno su ignorisali zahtev naš zahtev, pa su na sednici Skupštine Grada održanoj 24.09.2015. godine u njenom radu učestvovali bivši  člnovi DSS-a i to:

1.      Ivan Mijačić, kao član Gradskog veća
2.      Nebojša Paunović, kao član Gradskog veća
3.      Aleksandar Božidarević, kao član Gradskog veća
4.      Biljana Dačić, kao potpredsednik Skupštine Grada
5.      Dragan Azdejković, kao direktor Gradske toplane

Na taj način koalicioni partneri poništili su koalicioni sporazum  i princip političkog legitimiteta. Demokratska stranka Srbije svojim dosadašnjim koalicionim partnerima postavlja pitanje: koga su na sednici Skupštine Grada predstavljali pomenuti građani. Kao članica koalicije Demokratska stranka Srbije imala je pravo da od koalicionih partnera zatraži da se isti zamene članovima stranke, jer je koalicioni sporazum još uvek bio na snazi. Ovakvim ponašanjem koalicioni partneri poručili su DSS-u i građanima Kruševca da su pomenuti građ
ani ustvari njihovi kadrovi. Oni su to, naravno, mogli da učine, ali samo posle informisanja Skupštine i građana Kruševca o tome čiji su članovi pomenuti građani ili čiji su oni izbor. Da li Srpske napredne stranke, da li Socijalističke partije ili Jedinstvene Srbije. Ovako, ti građani, koji su trgovali izbornom voljom građana kako bi zadržali svoje funkcije, ne predstavljaju nikoga za koga su glasali građani Kruševca, a još uvek vrše najodgovornije funkcije u Gradu.

Politička korektnost i obaveza prema građanima Kruševca nalagala je našim koalicionim partnerima da najpre ponište koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom Srbije, formiraju novu vladajuću koaliciju, a da neka od članica nove vladajuće koalicije prihvati pomenute građane za svoje članove ili kao svoj izbor za funkcije koje vrše.  Da način rada i ponašanje naših bivših koalicionih partnera nije dobar pokazuje i poslednja sednica Skupštine Grada, kada su se jasno mogle uočiti razlike prilikom obezbeđivanja kvoruma, kao i prilikom donošenja važnih odluka. Baš zbog takvih različitosti u funkcionisanju koalicije i nemogućnosti da kvalitetno obavlja svoju dužnost, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Mirjana Zlatanović, inače potpredsednik Gradskog odbora DSS-a podnela je ostavku na tu funkciju. Njeno napuštanje funkcije nesumnjivo predstavlja gubitak za vladajuću koaliciju, ali je istovremeno veliki dobitak za DSS, jer će se u budućem radu više posvetiti stranačkim aktivnostima.

Demokratska stranka Srbije shvata da ni jedna članica vladajuće koalicije nije htela da za svoje članove ili kao svoj izbor za funkcije prihvati isključene članove DSS-a. Bila bi to pred sve izvesnije izbore loša poruka i članovima njihovih stranaka i građanima Kruševca. Umesto toga naši koalicioni partneri prećutno su Demokratskoj stranci Srbije poslali sledeću ponudu:

Mi ne želimo ove građane za naše članove, niti ćemo ih mi predlagati za bilo šta, ali ćemo ove građane zadržati na najodgovornijim funkcijama u Gradu, jer će kao politički siročići izvršavati sve što im naložimo, a vi ćete to prećutati, jer ćete zadržati ostale funkcije koje su vam po koalicionom sporazumu pripale.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije shvatio je ponudu, ali neće trgovati svojim principima. Pojedinačni interesi naših članova manje su važni od poverenja koje Demokratska stranka Srbije uživa u našem Gradu. Gradski odbor Demokratske stranke Srbije ima obavezu prema građanima Kruševca da ne radi ništa ’’ispod žita’’ i  bude principijelan u svom političkom delovanju.

Zbog toga, Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Kruševcu, na svojoj sednici održanoj 30. septembra 2015. godine doneo je odluku o istupanju iz koalicionog sporazuma i od sada će nastaviti svoje političko delovanje kao opoziciona stranka. U svom budućem radu posebnu pažnju posvetićemo odbrani, kako pojedinačnih, tako i kolektivnih prava i interesa građana Kruševca, pre svega kroz analize poslovanja javnih preduzeća i ustanova i odluka gradske vlasti.
Smatramo da kvalitetnim opozicionim delovanjem možemo dati isti, ako ne i veći doprinos funkcionisanju gradske vlasti. Kakva god da je vlast biće bolja ako kao kontrolora ima kvalitetnu opoziciju.

Našim dosadašnjim partnerima želimo uspeh u budućem radu.

02.10. 2015.god.                                                               Gradski odbor DSS-a u Kruševcu
Predsednik

Saša Anđelković, dr vet.medicine

 

DSS Kruševac

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply