RTK Kruševac pred privatizacijom, šta sa viškom zaposlenih?

RTK Krusevac

Direktor Regionalne Radio-televizije Kruševac Đordje Kovačević izjavio je da je u toku utvrđivanje viška zaposlenih u toj medijskoj kući.

RTK Krusevac

 

 

On kaže da utvrđivanje broja predstavlja osnov za sprovođenje socijalnog programa koji je ponudila država.

RTK, koja je u postupku privatizacije, sada ima 90 zaposlenih. Radi se na utvrđivanju viška zaposlenih i sprovođenju socijalnog programa, a cilj je da se privuče potencijalni kupac jer za sada nema zvanično zainteresovanih“, rekao je Kovačević agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, prvo će biti urađena nova sistematizacija kako bi se utvrdilo koliko radnika je potrebno za određene pozicije, nakon čega će biti sprovedena anketa u kojoj će se zaposleni izjasniti da li žele da koriste socijalni program.

Zaposlenima koji izaberu socijalni program ponuđena je isplata 200 evra po godini staža, s tim da otpremnina ne može biti viša od 8.000 hiljada evra, potom otpremnina obračunata po Zakonu o radu i kao treća opcija, isplata šest zarada po republičkom proseku.

Za RTK do sada nije bilo zainteresovanih kupaca koji su se javili Agenciji za privatizaciju ili poslovodstvu, a Kovačević očekuje da će se nakon sprovođenja socijalnog programa situacija promeniti.

Da za lokalne medijske kuće, čiji su osnivači loklane samouprave, a koje imaju zaposlene i nešto tehnike, ali ne i poslovni prostor, ne postoji prevelika zainteresovanost kupaca, potvrđuju primeri iz Rasinskog okruga.

Osim RTK, do 1. jula bi trebalo da budu privatizovane i Radio televizije Trstenik i Radio Ćićevac, a za sada samo za RTV Trstenik ima zainteresovanih koji su se javili Agenciji za privatizaciju.

Direktor RTV Trstenik Jovan Marinković rekao je agenciji Beta da postoje fizička lica zainteresovana za kupovinu te televizije koja ima tridesetak zaposlenih.

„Sve dok se dokumentacija ne otkupi i ne položi depozit od deset odsto od procenjene vrednosti, ne može da se govori o tome koliko je kupac ozbiljan“, kazao je Marinković.

On je dodao da je Televizija Trstenik ažurno uradila sve što je Agencija za privatizaciju tražila, ali da istovremeno, iako je zakonski rok istekao, od Agencije nije dobila uputstvo kako da napravi prodajnu dokumentaciju.

„Postoji opravdana zabrinutost za budućnost naše televizije jer nemamo svoje prostorije, oprema je zastarela i prevaziđena. Predstoji ulaganje u digitalizaciju, a radnici ne vide smisao u preuzimanju besplatnih akcija jer ne vide rešenje za finansiranje kada je, uz strogo kontrolisanje troškova, godišnje potrebno 30 miliona dinara, a kroz marketing se zaradi 3 miliona dinara“, kazao je Marinković.

Neizvesna je i budućnost desetoro radnika Radio Ćićevca, koji postoji od 2003. godine a slično važi i za Radio televiziju Brus, koja prema rečima direktora te medijske kuće Dragoslava Vučekovića, ima 18 radnika, opremu u nezavidnom stanju i podstanarski status.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply