Ronioci čistili jezero Ćelije

Očišćeno dno jezera nedaleko od Kruševca, na putu za Brus, iz koga se vodom snabdeva više od 120.000 ljudi. U akumulaciji godinama taložen otpad: gume, flaše, kese, nameštaj… Đubre nanele i prolećne poplave.

GRUPA od 12 ronilaca prvi put u istoriji očistila je dno jezera Ćelije, udaljenog 25 kilometara od Kruševca, na putu za Brus. Iz te akumulacije vodom se snabdeva više od 120.000 ljudi, a na dnu su godinama taloženi dokazi ljudskog nemara: automobilske gume, plastične flaše, delovi nameštaja, kese… Dodatne količine otpada nanele su bujice u nedavnim poplavama.

– Veliki priliv vode sa pritoka doneo je ogromne količine otpada, a iako se čistilo, dobar deo đubreta natopio se i pao na dno – kaže iskusni ronilac Borislav Petrović, trener Kluba podvodnih aktivnosti. – Okupili smo ronioce i iz Paraćina i Niša, koji su dobrovoljno pomagali. Imali smo na desetine zarona.

Gnjurci su radili u parovima. Spuštali su se na dubinu od 10 metara, a svaki zaron trajao je oko 60 minuta. Pomoć su im pružili i pripadnici Komunalne policije, kao i vredni ribočuvari koji čuvaju rasinske reke. „Napali“ su dve lokacije na jezeru, zaseok Vasić i lokalitet Klanac.

Da Kruševac i okolna mesta, uprkos ljudima i nepogodi, piju zdravu vodu, uveravaju stručnjaci JKP „Vodovod“.

– Naša fabrika za preradu vode u obližnjem Majdevu može da se nosi sa problemima na terenu, jer imamo savremenu opremu, postrojenja, jonizatore – objašnjava Slobodan Grašić, šef laboratorije gradskog vodovoda.

Nikada veće posledice nije pretrpela akumulaciji nego ove godine. A pljuskovi su oterali i kupače, koji po tradiciji dolaze tu da se osveže još od 1979. godine, kada je jezero i nastalo.

– Najmanje tri hektara površine jezera bilo je krajem aprila prekriveno đubretom i oko 300 volontera je neumorno čistilo i reku i obale – podseća Milan Milošević, načelnik Ribočuvarske službe.

Pecaroši se nadaju da će nakon čišćenja dna jezera u njemu biti i više ribe.

– Ovde se pecaju štuka, smuđ, deverika, sve su te vrste bile ugrožene – kaže nam ribolovac Slaviša Tončić. – I to bogatstvo je preživelo. Priroda je, na sreću, pametnija od nas.


TRI BASENA

Jezero Ćelije prostire se na oko 60 kvadratnih kilometara, a duboko je od 10 do 40 metara. Akumulaciju čine tri basena: zlatarski, vasićki i vodozahvatni. Zlatarski basen je i poznato mrestilište.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply