RIK odbio kandidaturu kapetana Predraga Vučetića iz Kruševca za predsedničke izbore 2017.

Predrag Vučetić predao RIK-u kutije bez potpisa

Republička izborna komisija odbila je sinoć da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na aprilskim izborima za predsednika Srbije.

Predrag Vučetić predao RIK-u kutije bez potpisa

Kako nam kaže sagovornik koji je pratio sednice RIK, Predrag Vučetić, diplomirani oficir policije i pravnik, juče popodne je predao kutije navodno sa potpisima za predsedničku kanadidaturu, ispred grupe građana „Bela lađa”. Međutim, u kutijama se nije nalazio nijedan potpis, zbog čega mu j e RIK dao rok od 48 sati da preda novih 10.000 potpisa. Ipak, niko u RIK, kako nam je rečeno, ne očekuje da će to učiniti i da je zapravo reč bila o šali.

On je juče oko 17 časova predao RIK-u potpise, kada je i nadležnima ukazao na propuste koje je prilikom prikupljanja potpisa za njegovu kandidaturu načinila Gradska uprava u Kruševcu koja mu prema njegovim rečima nije omogućila da slobodno prikuplja potpise.

Njegova grupa građana podnela je krivičnu prijavu osnovnom javnom tužilaštvu protiv nadležnih organa u gradskoj upravi jer mu nisu dopustili da zauzme javnu površinu na platou Trga kosovskih junaka u Kruševcu radi promocije i prikupljanja potpisa za kandidaturu i time prekršila zakon, piše na zvaničnoj fejsbuk grupi GG Bela lađa.

Oni smatraju da je on bio onemogućen da overi prikupljene potpise birača i time „postavljen u diskriminisan i neravnopravan položaj u odnosu na ostale kandidate, a birači sprečeni u ostvarivanju prava da biraju“.

Vučetić je zamenik komandira Policijske stanice u Trsteniku, a bio je i član mirovne misije Ujedinjenih nacija na Haitiju u kojoj je dobio medalju UN-a za zasluge.

Široj javnosti je postao poznat kada je na ove godine na Trgu kosovskim junacima u Kruševcu održao Sretenjski protest protiv državnih institucija.

– Vreme je da ponovo postanemo slobodni jer kada se vlast oseti ugroženom, ona počinje da sprovodi represiju i zastrašivanje, uz to ograničavajući slobode i prava građana, među koje spadaju i one političke, rekao je tada Vučetić.

RIK je 13. marta Grupi građana „Bela lađa – Kapetan Vuč@ić“ dao rok od 48 sati da ispravi nedostatak i podnese pravno validne potpise birača.

Za predstojeće izbore RIK je proglasio 11 kandidata: kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kandidata grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Sašu Jankovića, kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Zatim kandidata grupe građana „Moramo bolje“ Vuka Jeremića, kandidata Dveri Boška Obradovića, kandidata pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića i kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.

Kandidati su i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u ime Grupe građana „Za zdravu Srbiju“, Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta, Nenad Čanak ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine i Luka Maksimović, zvani „Ljubiša Preletačević – Beli“, koga je predložila grupa građana „Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako“.

Izvor: Alo, Danas, N1

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply