Rehabilitacioni centar Ribarsku banju ne treba privatizovati

Još nisu stvoreni uslovi za privatizaciju banjskih lečilišta i specijalnih bolnica, tvrdi dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice u Ribarskoj banji

Nedavno objavljen javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća, među kojima je i 13 banjskih lečilišta i specijalnih bolnica, nije naišao na pozitivan odjek u Specijalnoj bolnici za lečenje koštano-zglobnih i degenerativnih oboljenja u Ribarskoj banji. Generalni direktor te bolnice dr Dušan Šokorac, koji je i predsednik Skupštine udruženja specijalnih bolnica Srbije, kaže da je izuzeće banjskih lečilišta neophodno, jer za privatizaciju u ovom momentu nisu stvoreni uslovi za to.

U Specijalnoj bolnici u Ribarskoj banji zaposleno je 293 radnika, među kojima najveći deo iz medicinske struke, koji već godinama, uz popunjenost kapaciteta od oko 95 odsto, ostvaruju jako dobre finansijske rezultate i kontinuirano investiraju u unapređenje uslova za lečenje, proširenje kapaciteta i razvoj zdravstvenog turizma. To praktično znači da i nema viška kapaciteta, koji bi, prema nedavnom objašnjenju iz Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju, bili predmet privatizacije. Od 500 postelja, jedna polovina se popunjava na osnovu ugovora sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, dok se o ostalim kapacitetima brine menadžment ove banje. U Ribarskoj banji, koja spada u balneološka lečilišta, sa šest izvora termo-mineralne i sumporovite vode, punim kapacitetom rade i novoizgrađeni velnes i SPA centar, izgrađeni uglavnom sopstvenim sredstvima. Lekovitost njenih voda prvi put je zvanično potvrđena analizom u Beču 1834. godine, nakon čega je počeo njen razvoj i razvoj ovog podjastrebačkog kraja.

– Ribarska banja nesumnjivo spada u bisere Srbije, zbog čega nije mudra privatizacija na brzu ruku. Naš stav o tome uputili smo nadležnom ministarstvu Vlade RS. Specijalna bolnica, koja posluje veoma uspešno, nije protiv privatizacije, ali smatramo da u ovom momentu nisu stvoreni uslovi za to. Mi predlažemo da se sada banjska lečilišta i specijalne bolnice izuzmu iz ovog kruga privatizacije, kako bi se pronašao odgovarajući model. Mi predlažemo da to bude neka vrsta javno-privatnog partnerstva i to pod određenim uslovima. Partner treba da bude manjinski, nikako većinski, a većinski mora biti država. U središtu sistema koji se stvara treba da budu pacijenti, rehabilitacija i zaposleni. To je ono od čega ne bismo smeli da odstupimo, ako ne želimo da ugrozimo zdravstveni i ekonomski sistem zemlje ishitrenom privatizacijom – kaže dr Šokorac.

Ribarska Banja je i nosilac ekonomskog razvoja kruševačkog kraja, posebno podjastrebačkog dela, i zdravstvenog turizma. Stanje u ovoj banji posle poziva za privatizaciju je normalno. I dalje se intenzivno sprovodi program investiranja iz sopstvenih sredstava, čija vrednost je samo u poslednje dve godine iznosila više od dva miliona evra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply