Ratni invalid Dragan Antić iz Kruševca uspešan trener badminton kluba!

Ljubav Dragan Antić sa članovima badminton kluba „Zmajevi“

Dragan Antić (44) sa 70 odsto invaliditeta, u 28. godini odlučio da se – bori. danas je trener badminton kluba kraj Rasine

 Ljubav Dragan Antić sa članovima badminton kluba „Zmajevi“

Ljubav Dragan Antić sa članovima badminton kluba „Zmajevi“

KRUŠEVAC – Draganu Antiću (44) kasetna bomba je raznela grudni koš 13. maja 1999, a dok je pokušavao da pronađe pomoć, drugi „žuti ubica“ odneo mu je i čitav nos. Inženjerska jedinica u kojoj je Antić bio rezervista tada se zatekla u selu Vitak, a on je – sa samo 28 godina – demobilisan sa 70 odsto invaliditeta.

Dragan se, međutim, nije predao. Posle šest operacija nosa i uprkos smanjenoj funkciji pluća, postao je jedan od najuspešnijih sportskih trenera u Srbiji i omiljeni učitelj u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Mudrakovcu, gde radi od 2000. godine.

– Iz moje jedinice poginulo je sedmoro vojnika, a 15 ih je ranjeno. Ja sam operisan u Kosovskoj Mitrovici i na VMA u Beogradu, a počeo da plivam, vežbam, trčim, planinarim… pa sam, tako, zavoleo i badminton – veli Antić, koji je, sa prijateljima, 2002. počeo rekreativno da trenira, a decu da okuplja tri godine kasnije.

Iako badminton klub Zmajevi zvanično postoji od 2004, poslednjih devet godina oni su najuspešniji juniori u Srbiji.

– Okupljamo tri starosne grupe, od sedam od 15 godina, a imamo i članove koji već studiraju, pa sada treniraju u Beogradu i u Novom Sadu. Zato mi i nije žao što, ponekad, od prosvetarske plate moram da namirim učešće nekog mališana na turniru – kaže Antić.

A juniori koji treniraju u mudrovačkoj školi, u sali koju simbolično zovu „Zmajevo gnezdo“, umeju da cene trud svog trenera. Trinaestogodišnja Marija Sudimac, koja je za sedam godina karijere osvojila više od 20 turnira i oko 75 medalja, kaže da je Dragan svima kao drugi roditelj, pa se sa radošću priprema za Evropsko prvenstvo u Rusiji, narednog februara, sa Olimpijskim igrama kao najvišim ciljem!

 

PODRŠKA GRADA

GRADSKA komisija za pomoć u oblastima boračke, invalidske i zaštite osoba sa invaliditetom pomogla je Antiću da dobije medikamente za saniranje ožiljaka, a inicijativu je pokrenulo Udruženja ratnih vojnih invalida, u kojem je on jedan od najaktivnijih.

– Trećina naših članova je sportski aktivna, a Dragan je primer kako prepreka nema – kaže Dragan Pribanović, sekretar Udruženja, dodajući da je, samo ove godine, sa oko 300.000 dinara, pomognuta rehabilitacija u Ribarskoj i Vrnjačkoj Banji, te nabavka sanitetskog materijala i lekova sa negativne liste.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply