Radojki i Tinetu u čast

1 Radojka i Tine 1 nn.jpg

U Globoderu kod Kruševca, rodnom mestu prve dame srpske harmonike, petu godinu zaredom, organizovana je manifestacija „Dani Radojke i Tineta Živkovića“. Pod pokroviteljstvom grada, dvodnevnu manifestaciju u znak sećanja na legendarni duet harmonika, organizovali su Kulturni centar Kruševca i KUD „Radojkino kolo“ iz Globodera.

 

1 Radojka i Tine 1 nn.jpg

Radojka je bila čudo od deteta koje je dar za muziku nosilo u genima. Uz oca Tihomira Tomića, učitelja harmonike, otkrila je tajne instrumenta koji joj je odredio životni put.

Zauvek je profesionalno i privatno povezavši sa Tinetom Živkovićem u duet čije se virtuoznosti i blistave karijere i danas sećaju širom bivše Jugoslavije. U Globoderu kod Kruševca,  njima u čast već pet godina organizuje se muzička manifestacija.

„Narod ovog kraja je želeo da obeleži ime legendarnog dueta harmonika Radojke i Tineta Živkovića, jer je Globoder Radojkino rodno mesto. Cilj nam je i da promovišemo dobre tradicije srpskog naroda i našeg kraja. Svake godine na manifestaciji nastupi oko 150 učesnika, članova KUD-ova  iz kruševačkog, trsteničkog i župskog kraja“, kaže predsednik organizacionog odbora manifestacije Predrag Šljivić.

PROČITAJ JOŠ:  U Rasinskom okrugu u posednjih 24 sata virus potvrđen kod 32 osobe, polovina od ovog broja u Kruševcu, na Infektivnom odeljenju bolnice na lečenju je 35 pacijenata

Čitav radni vek Radojka je ostala verna jednoj produkcijskoj kući, Radio Televiziji Beograd za koju je poslednji snimak napravila 1997. godine. O njenom stvaralaštvu, s besrezervnim poštovanjem, govori se i danas 12 godina nakon smrti.

1 Radojka i Tine 2 nn.jpg

„Znamo da je Srbija zemlja harmonikaša, znamo da je bilo mnogo velikih majstora, ali ću biti slobodan da kažem da je Radojka Živković bila jedan romantik i jedina čija je muzika bila pesma. Ona je i kolom svirala pesmu. Imala je u sebi taj divni, kreativni nemir. Bila je izuzetna. Zvuk njene harmonike je bio tako karakterističan da ja, ako bih trebao da dam svoj glas, i glas mog srca, harmonika u rukama Radojke Živković je nešto što se zove poezija“, kaže Ljubiša Pavković, dugogodišnji šef Narodnog orkestra RTS-a.

„Čast mi je i zadovoljstvo što nastupam na manifestaciji u slavu  umetnika koji su ostavili dubok trag u našoj narodnoj muzici. Napravili su divan putokaz svima nama. Sledimo ih i trudimo se da sviramo sve ono što su oni svirali i da pokušamo, ako možemo, i da nadgradimo“, kaže Novica Negovanović, kompozitor, svirač i pevač narodnih pesama.

PROČITAJ JOŠ:  Sedam učenika zaraženo korona virusom u Rasinskom okrugu, svi se zarazili u kafićima, a u Aleksandrovcu u fabrici sa 500 radnika obustavljena proizvodnja zbog masovnog zaražavanja zaposlenih koji nisu poštovali bezbednosne mere

Dvodnevna manifestacije  u čast Radojke i Tineta, virtuoznog dueta na harmonikama, okončana je zajedničkim nastupom njihovih dugogodišnjih kolega i saradnika i mladih izvođača, kolom koje nosi njeno ime.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply