Radnici UTP Župa Kruševac traže zaostale plate

Radnici ugostiteljsko turističkog preduzeća „Župa“, u okviru koga posluje hotel Rubin, počeli su jutros štrajk tražeći isplatu zaostalih zarada, uplatu poreza i doprinosa i izmirivanje dugovanja za prevoz.

Predsednik Samostalnog sindikata preduzeća „Župa“ Radovan Đorgović, kazao je da se zaposlenima duguje sedam plata, doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje za 18 meseci, prevoz za tri godine kao i da su radnicima u protekla dva meseca zdravstvene knjižice neoverene.

„Štrajk je najavljen u skladu sa zakonom. Prethodni pregovori sa poslovodstvom nisu dali rezultate, jer nam je nuđeno da dobijemo samo jednu platu i onda su zaposleni rešili da sve zaostale zarade traže odmah“, rekao je Đorgović dodavši da je preduzeće u prethodnom period imalo dosta posla, da je prihodovalo, ali da plata nema.

Podsetio je da od privatizacije preduzeća stalno postoji „natezanje“ oko isplate zarada i kazao da je sindikat preduzeća u junu ove goodine takođe bio najavio štrajk nakon čega je radnicima u roku od mesec dana isplaćeno pet zaostalih plata.

Dodao je i da ukupna dugovanja za plate, doprinose za PIO i prevoz iznose 33 miliona dinara.

PROČITAJ JOŠ:  Zabavni park Šarengrad u Kruševcu se otvara uskoro, a sada je raspisan tender za nabavku rekvizita za dečja igrališta sa motivima dinosaurusa

Odluka da se u ovom trenutku, pred novogodišnje praznike, počne sa štrajkom je za direktora ugoostiteljsko turištičkog preduzeća „Župa“ Aleksandra Baragu „čudna“.

„Njihovi zahtevi i štrajk su legitimni, situacija je zaista teška, ali je čudno da se u štrajk kreće pred Novu godinu, kada je preduzeće za petnestak dana moglo da prihoduje 4,5 miliona dinara“, rekao je Baraga.

On je objasnio da poslovodstvo danas otkazuje novogodišnje zabave firmi, koje su bile dogovorene, dok održavanje dočeka Nove godine ne bi trebalo da bude dovedeno u pitanje jer preduzeće tada izdaje salu, ali ne organizuje doček.

Baraga je kazao da je tačno da se zaposlenima duguje sedam plata, ali da nije tačno da su oni sedam meseci bez primanja jer su pre mesec dana primili majsku platu.

„Tokom zimskih meseci nemamo dovoljno prihoda i uvek imamo zaostatak u platama koji posle tokom godine teško nadoknađujemo“, rekao je on.

Župa“ zapošljava 106 radnika, a od 2007. godine je u većinskom vlasništvu preduzeca BBC invest, koje posluje u okviru grupe Verano motors.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply