Radnici turske firme “Erste” u Kruševcu dobijaju otkaze čim se povrede na radu

Grupa radnika iz turske kompanije “Erste” u Kruševcu javila se redakciji “Blica” tvrdeći da su im na potpis ponuđene izjave “da neće teretiti firmu ukoliko se povrede na poslu”. Kažu da im u slučaju teže povrede sledi i otkaz.

Radnici: Unapred treba da potpišemo izjave da nećemo teretiti firmu za povrede

– Prvi put čujem za to od vas. Tako nešto ne postoji. Imali smo jedan slučaj kada se radnik povredio jer mu je daska pala na nogu. Palac mu je poplaveo, otišao je u bolnicu gde mu je ukazana pomoć i on još radi kod nas – odgovara Muamer Ozđan, direktor “Erstea”.

– Tri meseca sam radio u staroj strugari, a dobio sam otkaz dan nakon što sam se povredio na poslu. Na nogu mi je pala greda, srećom sa male visine. Noga je otekla, ali sam ja i sa bolovima radio još četiri sata. Sutradan sam odradio čitavu smenu, a onda su me pozvali i dali otkaz uz obrazloženje da sam suviše spor – priča Boban Atanacković.

Muamer Ozđan, direktor

On dodaje da je sa turskom firmom potpisao ugovor o radu koji nije čitao niti dobio svoj primerak.

Vozač Ivan Pavlović je sedam meseci radio za “Erste”. – Svojim autom sam vozio vlasnika, od svojih para točio gorivo, a nikad mi sve nije bilo isplaćeno.

 

Radi se od devet ujutro pa do mrklog mraka za platu od 21.000 dinara – priča Pavlović.

Radnici “Savremenog doma” ističu da kolege koje rade za “Erste” rizikuju zdravlje jer nemaju zaštitnu odeću, u pogonima nema vatrogasne opreme i obučenih zaštitara dok su cirkulari bez neophodnih štitnika.

– Do sada se šestoro radnika vratilo u matičnu firmu jer su nezadovoljni uslovima rada. Od 76 radnika “Savremenog doma” u firmi je 60 zaposlenih dok su ostali u “Ersteu” – kaže direktor Nikola Vulović.

Ozđan tvrdi da imaju između 56 i 60 radnika.

– Prvim ugovorom sa “Savremenim domom” obavezali smo se da ćemo preuzeti 32 radnika, ali da nećemo plaćati kiriju za neke pogone. Trenutno, kod mene radi 21 radnik “Savremenog doma”, plus tri žene koje su počele skoro u drvnoj industriji – objašnjava Ozđan.

Radnici su na probi 30 dana, posle čega potpisuju ugovor na dva ili potom na četiri meseca.

 

Žale se na loše uslove rada

Turska firma “Erste” je pre četiri meseca zakupila pogone „Savremenog doma“ kako bi u njima proizvodila drvena građu i PVC stolariju. Turci su se obavezali da će preuzeti i deo od 76 radnika kruševačke firme. Do sada je dvadesetak radnika privremeno prešlo da radi za “Erste”, ali su se neki od njih odsutali zbog loših uslova rada.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply