Radnici kruševačke toplane na prinudnom plaćenom odsustvu

toplana u krusevcu

Oko 200 radnika Gradske toplane u Kruševcu, koja je velikim gubicima, biće naredna dva meseca na plaćenom odsustvu i primaće 65 odsto ličnog dohotka, saopšteno je danas u tom javnom preduzeću.

toplana u krusevcu

Teškoj situaciji u toplani doprinela je i blokada računa od strane dobavljača i banaka u iznosu od 98 miliona dinara.

Gradska toplana je iskazala gubitak od 164 miliona dinara kazao je direktor Toplane Dragan Azdejković ukazujući da bi poslovni rezultat, ukoliko bi se gledala samo prošla godina, mogao biti i pozitivan, međutim negativnom poslovanju doprinele su kamate u visini od 58 miliona dinara, kursne razlike od 26 miliona dinara, i nenaplaćena potraživanja.

Takođe, polovinom maja banke i dobavljači blokirali su račun preduzeća za 98 miliona dinara podsetio je Azdejković istakavši da je za samo 20 dana vraćeno 35 miliona dinara.

„Imajući u vidu da su tokom leta prihodi Toplane manji, realnost je da će blokada trajati još 2,5 meseca, i na nama je bila teška odluka. Svi radnici će u naredna dva meseca otići na plaćeno odsustvo i primaće 65 odsto zarade“, rekao je Azdejković.

On je zahvalio sindikatu na razumevanju i naglasio da je rukovodstvo donelo program mera uštede, koji osim smanjenja troškova zarada, podrazumeva i uštedu u svim troškovima, od korišćenja službenih automobila, dnevnica, do kancelarijskog materijala.

Plan je da se u naredna dva meseca uštedi oko 20 miliona dinara što je na nivou dva lična dohotka.

Uprkos teškoj situaciji, u Toplani poručuju da građani ne treba da strahuju za narednu grejnu sezonu i ističu da će se obaviti i planirani remont.

Takođe, cena grejanja neće biti korigovana, iako je 30 odsto ispod realne cene.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply