Radnici 14. oktobra blokirali kružni tok kod Jasike

Foto. Ilustracija

Radnici IMK „14. oktobar“ blokirali kružni tok na zaobilaznici oko Kruševca, odnosno delu magistralnog puta Pojate- Kraljevo, zbog neisplaćenih zarada.

 

Foto. Ilustracija

„To što smo ovde i što smo blokirali kružni tok znači da naši zahtevi nisu ispunjeni. Tražimo uposlenost fabrike, isplatu zaostalih plata, overu zdravstvenih knjižica i da nam se obrati neko iz resornih ministarstava“, rekao je potpredsednik Samostalnog sindikata IMK „14. oktobar“ Đorđe Simonović.

Radnici su kružni tok, na kome se ukrštaju magistralni put Pojate-Kraljevo i put Kruševac-Jasika, jutros blokirali od 8.45 do 10 časova, a prema Simonovićevim rečima blokada je planirana i za sutra.

Zbog blokade kružnog toka formirale su se višekilometarske kolone na delu od Stopanje ka kružnom toku i iz pravca Jasike ka Kruševcu, dok
je saobraćaj iz pravca Pojata preusmeravan ka selu Makršane.

Propuštani su hitni slučajevi, a prema Simonovićevim rečima bilo je ljudi koji negoduju, ali incidenata nije bilo.

Simonović je podsetio da je u petak održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija na kome, kako je kazao, zaposleni ništa konkretno nisu čuli.

PROČITAJ JOŠ:  Kovid situacija u Rasinskom okrugu i dalje je neizvesna, zbog velikog broja inficiranih građana na dnevnom nivou, još 139 zaražene osobe

„Čuli smo samo najavu da će pomenuto ministarstvo za Vladu pripremiti predlog sistemskog rešenja za overu knjižica za sve u Srbiji, a mi ne znamo kada će to da se desi, a što se tiče dela finansijske pomoći koju je generalni direktor tražio od Ministarstva za realizaciju ugovora vrednih 500 miliona dinara, konkretnih odgovora nema“, rekao je Simonović.

On je dodao da u elaboratu, koje je poslovodstvo predalo Ministarstvu, nigde nema iskazanih zarada, odnosno ostaje problem zaostalih plata.

Radnici IMK „14.oktobar“ su protestna okupljanja počeli 15. avgusta, a tokom proteklih desetak dana tri puta su blokirali put Kruševac-Jasika, protestovali su pred Skupštinom grada, isped kruševačke filijale Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu.

Zaposleni su se obratili i Centru za socijalni rad tražeći da im dodeli socijalni pomoć, kao i Narodnoj kuhinji kako bi dobijali besplatne obroke.

Kruševački metalci su poslednju platu primili za novembar prošle godine, a knjižice im nisu overene od 5. avgusta.

Fabrika zapošljava 1.550 radnika i najmnogoljudnija je u Kruševcu, a u većinskom je državnom vlasništvu.

PROČITAJ JOŠ:  Povodom 1. marta, Dana civilne zaštite, uručena donacija zaštitnih uniformi jedinici civilne zaštite Grada Kruševca

Izvor: B92 Tv

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply