Puna penzija nedostižan san bivšim radnicima 14. oktobra

Bivši radnici kruševačkog giganta žaliće se i Ustavnom sudu

Bivši radnici IMK „14. oktobar“ iz Kruševca kolateralna šteta promene Zakona o radu. Nemaju osnov ni da sami uplaćuju doprinose dok ne napune 65 godina života

 Bivši radnici kruševačkog giganta žaliće se i Ustavnom sudu

 

Bivši radnici kruševačkog giganta žaliće se i Ustavnom sudu

 

KADA su prihvatali socijalni program decembra 2011, grupa radnika IMK „14. oktobar“ dobijala je rešenja da će na birou biti do pet godina, odnosno do ispunjenja jednog od uslova za penziju: 40 godina radnog staža ili 60 godina života. Umesto da odu u „punu“ penziju, međutim, dočekalo ih je neprijatno iznenađenje: Zakon o radu, usvojen jula prošle godine, podrazumeva starosnu penziju sa navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža, odnosno po navršavanju 45 godina staža osiguranja. Ovi radnici te uslove – ne ispunjavaju.

– Ja sam u vreme kada sam se odlučio za otpremnine imao 39 meseci do staža od 40 godina i od naknada sam izmirivao obaveze prema državi – za „Novosti“ govori Srboljub Bogdanović (59), nekadašnji metaloglodač u IMK „14. oktobar“. – U mom rešenju piše da 18. aprila ispunjavam uslov za penziju. Kako sada nemam potrebnih 65 godina života, meni se za svaku „nedostajuću“ godinu penzija trajno umanjuje za oko četiri odsto na godišnjem nivou!

Radnicima je najteže što nemaju rešenje: ne mogu, ni po kom osnovu da sami do starosne penzije uplaćuju ono što nedostaje, i kada bi imali odakle. A zapošljavanje u tim godinama je u domenu naučne fantastike.

Bogdanović je svojevremeno računao da će imati oko 32.000 dinara penzije, ali će sada biti „kraći“ nekih 20 odsto!

– Svi mi koji smo pre skoro četiri godine imali 35 godina radnog staža i odabrali u to vreme četvrtu varijantu socijalnog programa, čekajući jedan od uslova za ostvarenje pune penzije, praktično smo prevareni – navodi ovaj radnik, koji je zbog teškog posla „zaradio“ bolesti kičme, vrata, vena na nogama, a nosi i tri para naočara. – Oko 160 radnika je tada otišlo iz fabrike, ne znamo koliko je njih izabralo ovu varijantu, ali ih sigurno ima barem 1.000 u celoj Srbiji.

Bivši „oktobarac“ Zoran Marjanović (62) je u sličnoj situaciji: pravo na penziju po starom rešenju stiče 11. juna, a kako 21. februara puni tek 62 godine, kaže da mu sleduje penzija manja 12 odsto. Njegovom kolegi Slobodanu Miloradoviću (60) – 16 odsto.

– Obratiću se Ustavnom sudu i zatražiti svoja prava – navodi Marjanović. – Ispali smo kolateralna šteta, ovo je strašno.

Zvali su bivši radnici, kažu, Ministarstvo rada, PIO, NSZ. Svuda su se pozivali na novi Zakon o radu.

 

NEPRAVDA

– POČINjALI smo da radimo od 18. godine, a sada ćemo imati skoro iste penzije kao neko ko je napunio 65 godina i „skrpio“ 15 godina radnog staža kako je po novom zakonu! – kaže za „Novosti“ metalobrusač Miroslav Marković (61).

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply