Prva tehnička škola iz Kruševca dobila sredstva za nabavku robotske ruke, laptopa i transportne trake

Kvalitetnije obrazovanje za 7.000 srednjoškolaca u Srbiji

Devet srednjih škola u Srbiji dobilo je sredstva  koja su namenjena za savremenu nastavu i vannastavne aktivnosti iz takozvane STEAM oblasti, koja spaja obrazovanje i praktična znanja. Donacija vredi 3,5 miliona dinara, a đaci će dobiti kvalitetnije obrazovanje iz tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike.

Konkurs u okviru kog sje dodeljena donacija, realizovali su Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Centrom za promociju nauke.

Prva tehnička škola iz Kruševca dobila je sredstva za nabavku robotske ruke, laptopa i transportne trake.

Građevinska tehnička škola „Neimar“ iz Niša sredstva za savremenu geodetsku opremu, a Škola primenjenih umetnosti iz Šapca 3d štampač i 3d skener.

Sredstva za nabavku 3d štampača i CNC mašine dobile su Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Beograda i Elektrotehnička i građevinska škola Nikola Tesla iz Zrenjanina.

Novac za nabavku različitih robota, kao i delove i opremu za robote dobile su četiri škole: Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Niša, Politehnika – škola za nove tehnologije iz Beograda, Tehnička škola Nikola Tesla iz Šida i Gimnazija 9. Maj iz Niša.

Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima već 13 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje.

Do sada je, kako podsećaju obnovljeno više od 100 vrtića i škola, a oko 70 hiljada dece dobilo je bolje uslove za obrazovanje i odrastanje.

Sredstva su dodeljena na konkursu „Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama“.

 
ŠTA JE STEAM OBRAZOVANJE?

Engleski pojam STEAM, kako se navodi u saopštenju, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering), umetnost (arts) i matematika (mathematics).

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, STEAM veštine ne treba izučavati izolovano kao posebne predmete, već ih je potrebno primeniti u svim školama, bez obzira na dominantni profesionalno-obrazovni profil za koji bi se učenik opredelio.

Bez obzira čime će se pojedinac baviti, smatra se da će mu STEAM predmeti biti neohodni za uspešno snalaženje na tržištu rada.

Izvor: Novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/kvalitetnije-obrazovanje-za-7000-srednjo%C5%A1kolaca-u-srbiji

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply