Protest u Kruševcu zbog ukidanja filološkog odeljenja Gimnazije

Protest u Kruševcu zbog ukidanja filološkog odeljenja Gimnazije

Profesori Gimnazije i predstavnici drugih kruševačkih škola, ali i roditelji đaka koji su se spremali da polažu prijemni za filološko odeljenje, okupili su se ispred Gradske uprave tražeći da se đacima omogući polaganje prijemnog ispita za to specijalizovano odeljenje. Protest je organizovao sindikat Gimnazije koji pripada Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Morali smo da reagujemo jer je tridesetoro kruševačke dece prevareno od nas odraslih, od septembra se oni spremaju, a verovatno godinama maštaju da upišu ovo odeljenje, da bi u poslednjem trenutku, kada je trebalo da predaju dokumenta za upis, bili obavešteni da prijemnog neće biti. To je nepravda prema nevinim osobama od 14 godina”, rekao je predsednik sindikata u Gimnaziji Branimir Šoškić, prenosi Beta.

Napomenuo je da se sindikat na ovaj način istovremeno bori za očuvanje najboljeg odeljenja koje Kruševac ima u poslednjih 20 godina.

„Trećinu nagrada koje je prošlogodišnja gimnazijska generacija osvojila doneli su đaci tog odeljenja, od ukupno devet odeljenja. To odeljenje je prošle godine imalo prosek 4,90. Takvih odeljenja je malo, ali su ga se prosvetni sistem i Školska uprava Kruševac lako odrekli”, kazao je on.

Gimnazijski godišnjak, u kome se nalaze ti podaci o uspesima đaka, i pismo za gradonačelnicu predstavnici Štrajkačkog odbora su ostavili u Gradskoj upravi, a Šoškić je napomenuo da od gradonačelnice očekuje da u kontaktu sa resornim ministarstvom ukaže na značaj ovog odeljenja za Kruševac.

Štrajkački odbor Gimnazije od Ministarstva prosvete traži da omogući polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji, da potom, ukoliko dovoljno dece bude položilo ispit, upiše to odeljenje, ali i da filološka odeljenja u Srbiji upisana sa od 15 od 23 đaka budu tretirana kao puna od 24 đaka, da se u tim odeljenjima garantuje finansiranje drugog stranog jezika i za manje grupe, te da đaci tokom jeseni znaju koja će odeljenja biti otvorena naredne školske godine.

Te zahteve su predali u kruševačkoj Školskoj upravi.

Šoškić je preneo informaciju da su, nakon što je Štrajkački odbor prošle nedelje najavio protest, načelnik kruševačke Školske uprave i direktorka Gimnazije pozvani na sastanak kod ministra prosvete koji je zakazan za sutra.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da Unija podržava Gimnaziju koja se bori za opstanak filološkog odeljenja u Gimnaziji.

„Neverovatno je to što se desilo sa tim odeljenjem, ili je reč o potpunoj zbrci, u šta sumnjam ili o zaveri. Mislim da će sve biti jasno ukoliko uskoro krenu da se osnivaju privatna filološka odeljenja. Takođe, iz Ministarstva su poručili da deca mogu da se upišu u druge gradove. Da li treba da popunjavaju odeljenja u Beogradu i kakva je to onda decentralizacija”, upitala je ona.

Zaposleni u Gimnaziji, roditelji i đaci su tek kada je objavljen Konkurs za upis u srednje škole, 6. maja, saznali da ove godine, posle 17 godina, neće biti upisa za filološko odeljenje u toj školi, nakon čega je usledila reakcija škole i roditelja te sastanak u Ministarstvu, koji ništa nije promenio, a potom i štrajk upozorenja u Gimnaziji.

Profesori Gimnazije su, inače, od početka školske godine po osnovnim školama predstavljali rad tog odeljenja, a od februara držali besplatnu pripremnu nastavu u školi.

Ministarstvo prosvete je odluku o ukidanju odeljenja obrazložilo malim brojem prijavljenih za pripremnu nastavu, manjim brojem upisanih prethodne godine, te problemom u organizovanju nastave drugog stranog jezika nastalim zbog manjeg broja đaka.

Beta

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply