Proradila klizišta u Kruševcu i okolini, nedostaju pare za sanaciju

Klizišta u šest sela u okolini Kruševca su privremeno sanirana, a za potpuno rešavanje su potrebni projekti i pomoć države, rečeno je danas Agenciji Beta u Gradskoj upravi Kruševc

Klizišta su se prethodnih dana pojavila u selima Kupci, Zdravinje, Ribare, Kruševica, Lazarevac i klizište na putu ka Padežu.

„Klizišta su trenutno sanirana, popunjena materijalom, za pojedina je urađen predlog rešenja i čekaju se sredstva, dok su za pojedina pripremljeni projekti“, kazao je za agenciju Beta član Štaba za vanredne situacije, Dušan Todorović.

Kako je naveo, ta klizišta su prethodnih dana ugrozila dva lokalna i dva državna puta drugog reda, jedno domaćinstavo i jednu hladnjaču, a situacija sada „nije alrmantna“.

Potpunu sanaciju klizišta, po Todorovićevim rečima, lokalna samouprava neće moći da uradi sama.

„Ministarstvo građevinarstva je nedavno tražilo podatke o onome što je ugoženo prošlogodišnjim poplavama. Dostavili smo podatke za ta klizišta jer su stara, bila su pod uticajem poplava“, rekao je on.

Todorović je kazao da za klizišta postoje elaborati, ali da će morati da se uradi katastar klizišta, što bi trebalo da obavi Direkcija za urbanizam i izgradnju.

Po njegovim rečima, za klizište u Ribaru koje ugrožava državni put drugog reda, urađen je projekat čija je vrednost procenjena na više od 30 miliona dinara.

Todorović je rekao da su vodoci na području Kruševca za sada stabilni, vodostaj Južne Morave je na Mojsinju 308 santimetara što je nivo redovne odbrane od poplava, dok je vodostaj Zapadne Morave
srednje visok.

Sada se atmosferska voda odvodi iz prigradskog naselja Čitluk i sela Koševi, dok pumpe rade u Dedini, kraj Kruševca, zbog visoke podzemne vode.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply