Propao i treći pokušaj prodaje IMK 14. oktobra, uprkos obećanju političara da je kupac već poznat!

Fabrika ponuđena za 4,6 milijardi dinara

Niko neće da kupi kruševački „14.oktobar“- Centar za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika proglasio je neuspelom treću prodaju imovine IMK “14. oktobar” iz Kruševca u stečaju.

Fabrika ponuđena za 4,6 milijardi dinara

Foto: S. Milenković / RAS Srbija Fabrika ponuđena za 4,6 milijardi dinara

 

Prodaja je proglašena neuspešnom jer do predviđenog roka, 1. avgusta, nije uplaćen nijedan depozit i nije dostavljena nijedna bankarska garancija za učešće na javnom prikupljanju ponuda za kupovinu imovine stečajnog IMK “14. oktobar.

U oglasu koji je objavljen u dnevnoj štampi pokretna i nepokretna imovina IMK “14. oktobar” ponuđena je po ceni od 4,6 milijardi dinara.

Prethodna dva pokušaja prodaje, u aprilu i junu, nisu uspela jer se nije prijavio nijedan kupac.

Nekadašnji mašinski i metalski gigant je u stečaj je otišao 13. januara ove godine, a odluka o bankrotstvu je doneta 8. februara dok je prvi oglas o prodaji imovine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila 22. marta.

Krajem juna bivši ministar odbrane Bratislav Gašić je najavio da će češka kompanija “Tatra” u avgustu kupiti IMK “14. oktobar”.

– Imamo uveravanja od njihovog vlasnika, koji ima 40 fabrika širom svet uglavnom namenske industrije, da su zainteresovani za „14. oktobar“. Brzo ćemo i„14. oktobar“ da vratimo na nivo od 2.000 radnika.- kazao je tada Gašić.

Prema ranijim podacima dugovanja fabrike su 14,4 milijarde dinara, a sedamdeset odsto je prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj.

Iz IMK “14.oktobar” je pred otvaranje stečaja, kroz dva socijalna programa, otišlo 1.500 radnika koji potražuju od 24 do 26 zaostalih plata.

U fabrici je, po ugovoru o delu, angažovano oko 150 radnika koji rade na programima namenske industrije.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply