Proizvodnja natrijum hipohlorida u dva pogona u Kruševcu: Bivša HI Župa snabdeva celu Srbiju dezinfekcionim sredstvom, 100 radnika radi punom parom!

Bezbedni svi vodovodi, železara, vojska: Proizvodnja biocida u Kruševcu u dva pogona – Kruševac u vreme epidemije KOVID- 19 postao “prestonica” proizvodnje natrijum hipohlorita: isporuke za celu Srbiju
 Foto S. Babović

Foto S. Babović

KRUŠEVAC – BIVŠA Hemijska industrija “Župa”, danas BIN komerc u Kruševcu proizvodi 15 tona natrijum hiplohlorita dnevno, a proizvodnja kocentrata neophodnog u epidemiji korona virusa u isto vreme počela je i u Fabrici vode Majdevo. Prva tura dezinfekcionog sredstva danas je krenula put Valjeva, koji je jedan od najpogođenijihgradova virusom KOVID- 19.

– Stalnaprizvodnja natrijum hiplohlorita nastavljena je u BIN komercu, a mi smo kupili uređaj za proizvodnju dezinfekcionog koncetrata u Fabrici za preradu vode Majdevo, koja je počela da se distribuira danas već na više punktova u gradu- predočava za “Novosti” Bratislav Gašić, direktor BIA, službe koja u vanrednom stanju pomaže štabovima za vanredne situacije u Srbiji.- Grad je stavio sopstvenu proizvodnju na raspolaganje drugim gradovima u Srbiji i već postoje ostvareni kontakti sa čelnicima lokalnih samouprava po ovom pitanju.

U BIN komercu napominju da dnevna proizvodnja od 15 tona, podrazumeva koncetraciju od oko 15 posto, što praktično znači da se samo u toku jednog dana dobije 300 tona dezinfekcionog sredstva.

– Nastavićemoistom dinamikom rada, usled vanrednog stanja, i to će biti sasvim dovoljno i za srpske vodovode, Železaru, na desetine javnih preduzeća sa kojima sarađujemo u zemlji, beogradski vodovod, koji, na primer od nas na godišnjem nivou uzima 300 tona tečnog hlora, odnosno 450 tona natrijum hipohlorita- napominje Bojan Cvetković, zastupnik kruševačkog ogranka BIN komerca, fabrike koja upošljava 100 radnika.

U isto vreme, natrijum hipohlorit ubrzano se proizvodi u Fabrici za preradu vode Majdevo. Uređaj, koji je kupio Štab za vanredne situacije ima mogućnost da proizvodi 100 litara dezinfekcionog rastvora od jedan posto na sat, što predstavlja 2.400 litara rastvora na dnevnom nivou.Dnevno se preradi 100 kilograma soli, a u kruševački vodovod, koji je za ove namene dobio tonu soli, stiglo je dodatnih 20 tona, što je dovoljno za prizvodnju natrijum hipohlorita u narednih sedam meseci.

KRUŠEVAC ČISTI SVE ZGRADE!

RADNICI JKP će od sutra, jednom nedeljno dezinfikovati sve zgrade u Kruševcu, od podruma do potkrovlja.Dezinfikovaće se i zelene pijace, pre i početka rada, a odlučeno je da će raditi samo tri puta u nedelji(četvrtkom, petkom i subotom)od 7 do 15 sati. Komunalci već tri puta dnevno čiste Opštu bolnicu, Dom zdravlja i sve zdravstvene ambulante u gradu i okolini, kao i sve gradske i seoske ulice.

POČELO POSTAVLjANjE REZERVOARA

PRVIH 10 kontejnera sa rastvorenim natrijum hipohloritom proizvedenim u Fabrici za preradu vode u Majdevu, postavljeni su dana na više punktova u gradu, a očekuje se postavljanje još 190 tzv.”rezervovar” u ukupno 101 naselja u gradu i okolini. Nadležni apeluju na Kruševljane da stvaranje zaliha dezinfekcionog sredstva za ruke i radne površine nije potrebno, jer će se rezervoari svakodnevno dopunjavati.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:855456-Bezbedni-svi-vodovodi-zelezara-vojska-Proizvodnja-biocida-u-Krusevcu-u-dva-pogona

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply