Privodi se kraju izgradnja aerodroma Rosulje, nadomak Kruševca

Privodi se kraju izgradnja aerodroma Rosulje, nadomak Kruševca

Изградња аеродрома „Росуље” у завршној фази

Изградњом полетно-слетне стазе приводи се намени аеродром

Крушевац – На новом крушевачком аеродрому „Росуље”, на висоравни изнад Паруновца, у току је изградња полетно-слетне стазе, којом се заокружује комплетан пројекат изградње аеродрома. Ради се стазa са асфалтно-бетонским чврстим застором, рулнa стазa са пратаћим системом светлосног обележавања, а биће урађен и систем кишне канализације.

‒ У оквиру ових радова биће завршена писта на аеродрому „Росуље”, затим и рулна стаза која ће имати димензије 110 метара дужине и ширине 15 метара, а биће завршена и ограда, чиме ће бити и завршен цео комплекс аеродрома – наводи Драгана Павловић директорка аеродрома.

Град ће добити аеродром кодне ознаке 2-Б што значи могућ прихват авиона распона крила до 24 метра. Аеродром је предвиђен за цивилно ваздухопловство, а касније је у плану и проширење.

‒ У наредном периоду имамо у плану и проширење постојеће писте. Иначе писта са чврстим застором је 820 х 23 метара тако да су у оквиру ње предвиђене и окретнице на оба прага за ваздухоплове кодне ознаке 2Б, али је конструкција рађена и за ваздухоплове кодне ознаке C ‒ истиче директорка Павловић.

Радови се одвијају планираном динамиком, извођач је крушевачка „Техноградња”, а рок за завршетак ових радова је 150 дана. Аеродром ће унапредити и привредну, али и туристичу понуду Расинског округа.

Иначе, аеродром површине 40 хектара налази се на пет километара од центра Крушевца и надморској висини од 260 метара. Ружа ветрова је повољна, а само пет дана у години има магле.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/scc/clanak/482863/Izgradnja-aerodroma-Rosulje-u-zavrsnoj-fazi

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply