Prijavljivanje za besplatnu struju i gas u Kruševcu ugroženim domaćinstvima

redovi

Od danas najsiromašniji građani mogu da se prijave za besplatnu struju i gas za ugrožene slojeve stanovništva. Dokazi o socijalnom statusu mogu da se podnesu lokalnim samoupravama

redovi

Samohrani roditelji, nezaposleni sa decom, najsiromašniji penzioneri, seoska staračka domaćinstva i svi ostali potrošači koji primaju neki vid socijalne pomoći, od danas mogu da se prijavljuju za besplatne kilovate za struju i kubike za gas. Na ovaj način će oko 320.000 socijalno ugroženih domaćinstava dobijati bar deo energenata bez naknade. Ova beneficija će se prvi put naći na njihovim aprilskim računima.

Oni koji imaju pravo na električnu energiju i gas od države, treba da se prijave lokalnim samoupravama sa dokazom o socijalnoj ugroženosti.

Građani koji već primaju socijalnu pomoć, svoja dokumenta treba da dostave lokalnim centrima za socijalni rad – objašnjavaju iz Ministarstva energetike. – Potrošači koji ostvaruju pravo na dečji dodatak prijavljuju se u opštini, a ostali u Sekretarijatima za socijalnu zaštitu. Ako takav odeljak u njihovim opštinama ili mesnim zajednicama ne postoji, neka potraže Sekretarijat za opštu upravu. Ministarstvo rada će nam dostaviti kompletnu bazu ugroženih, da bi svi siromašni građani bili blagovremeno obavešteni.

Struja i gas koju potrošači dobijaju bez naknade već će se naći na njihovim računima – navode iz ovog ministarstva. – Potrošači će besplatne kilovate i kubike samo moći da oduzmu od ukupno potrošenih energenata, kada plaćaju komunalije.

Potrošači će dobijati između 120 i 250 besplatnih kilovata cele godine. Oni koji troše gas, imaju pravo na od 35 do 75 kubnih metara mesečno, ali samo tokom grejne sezone.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply