Preletač, odbornik za 15 dana dva puta menjao političku partiju

Odbornik u 15 dana dva puta promenio stranku

Odbornik u 15 dana dva puta promenio stranku – Više od polovine među 70 odbornika Skupštine grada Kruševca promenilo je stranački dres od poslednjih izbora maja 2012, a pristupanje drugim partijama beleži se na svim nivoima, od članstva do funkcionera.

Odbornik u 15 dana dva puta promenio stranku

 

Radoslav Komlenović, dugogodišnji lokalni lider Jedinstvene Srbije, otišao je korak dalje, pa je postavio svojevrstan rekord samo kratko boraveći u nematičnoj stranci. On je 8. februara potpisao pristupnicu Pokretu levica Srbije, a 23. februara obelodanio povratak u Jedinstvenu Srbiju, gde je bio predsednik Okružnog odbora.

 

Napravio sam grešku, doneo sam ishitrenu odluku posle nekih nesporazuma u stranci, ali na sreću, i mene i stranke, to smo uspeli da prevaziđemo kao jedna dobra porodica„, istakao je Komlenović, u prostorijama JS, opisujući sebe kao „impulsivnog čoveka“.

A pre samo 15 dana, Komlenović je kao levičar rekao da je predlagao Gradskom odboru izlazak iz vladajuće koalicije, jer je u poslednje dve godine šest fabrika otišlo u stečaj, umanjena su izdvajanja za nezaposlene porodilje, poljoprivredu i sport. Opisivao je tada Pokret levice Srbije kao „novu iskru“, „svetlost na kraju tunela“ i „novu šansu i snagu“. Iako je po dužini ekskurzije u drugom taboru bio rekordno kratko, Komlenovićev transfer nije usamljen u ovdašnjem političkom životu. Neretko ni članovi pojedinih stranaka u lokalnom parlamentu nemaju jasan uvid u tačan sastav odborničke grupe, pa se prebrojavaju pred svaku sednicu. Prelazi se iz opozicije u vlast, iz vlasti u opoziciju, unutar vladajuće koalicije, a ponekad i nakon promene više stranaka, odbornik se odluči da nastupa samostalno. Uredno se pratilo i cepanje stranaka u centrali.

Imate prelaske za račun zapošljavanja člana porodice ili privatnog posla, pritisci su veliki. Uglavnom se stranke menjaju kao fudbalski klubovi, jer ovo komercijalno doba zapostavlja ideologiju. A potrebno je biti vitez i kada se gubi„, kaže Desimir Pavlović, šef odborničke grupe DS, koji je u 1996. godine u ovoj stranci.

Koliko je prekrojena izborna volja najbolje svedoči podatak da je 2012. godine lokalna vlast pripala koaliciji SNS i dr Katančević sa po 19 mandata, SPS i JS su imali zajedno 14 odbornika, dok je šest odbornika bilo u taboru DSS. U opoziciji su ostale demokrate sa 12 mandata. Danas je u SNS-SDP čak 31 odbornik, SPS ih ima sedmoro, JS pet, a umesto DSS, sada je deo vlasti uzeo Samostalni DSS – Pokret veterana sa pet članova. U opoziciju se preselio Pokret „Dr Katančević“, koji je spao na šest mandata, petoro ih je u DS, koliko ih je i u međuvremenu formiranom ZZS.

Odborničku grupu nemaju dva odbornika SNP, odbornik DSS, bivši URS-ovac, jedan „republikanac“, kao i odbornik SDS lidera Borisa Tadića, koji je u parlament ušao na listi „Izbor za bolji život DS“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply