Preduzeća u restrukturiranju od 15. maja prestaju da postoje

Foto: (sxc.hu)

Preduzeća u restrukturiranju 15. maja gube zaštitu koja im je do sada bila omogućena i Vladu bi hitno morala da reši ovaj problem.

Foto: (sxc.hu)

To je upozorio predsednik samostalnog sindikata Industrije mašina i komponenti (IMK) „14.oktobar“ Ljubiša Velimirović i objasnio da je samom formom restrukturiranja bilo predviđeno da ta preduzeća ne mogu da budu u blokadi, niti da dođe do prinudne naplate.

„Vlada ovaj problem mora odmah da reši jer se na radi o dva, tri preduzeća već o 50.000 radnika koji rade u 153 firme u restrukturiranju. Ima tu i loših fabrika, kao što je 14. oktobar, ali ima i onih koji stoje dosta bolje kao što je Fabrika maziva, ali će i oni osetiti posledice primene odluke Ustavnog suda Srbije“, rekao je Velimirović na sednici veća saveza samostalnih sindikata u Kruševcu.

Govoreći o Industriji mašina i komponenti, Velimirović je istakao da je poslovodstvo od septembra 2013. godine do danas, izuzimajući minimalne zarade u vidu pozajmica koje je dala država, isplatilo jednu zaradu i 35 odsto zarade za oktobar 2012.

„Situacija je na ivici pucanja, prošle nedelje su pogoni livnice, kovačnice i procesne opreme stali jer neće da rade zbog posla koji nije adekvatno plaćen s obzirom na to da poslodavac nema odgovarajući priliv sredstava“, naveo je predsednik sindikata.

On se osvrnuo i na izjave rukovodstva da italijanske firme koje su bile zaintresovane za saradnju sa 14. oktobrom nisu došle u Kruševac zbog protesta koji je organizovao samostalni sindikat.

„Sada ispada da samostalni sindikat ili bilo koji sindikat ne treba da radi svoj posao, ali nama je paradoksalno sledeće, Italijani su se uplašili jednog protesta od stotinak radnika, a pri tome u Italiji se svakodnevno štrajkuje“, primetio je Velimirović.

On je rezimirao da u 14. oktobru nema previše posla, da rade samo pojedini delovi fabrike, kao i da nema infomacija o daljoj realizaciji poslova.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply