Predsednik Tomislav Nikolić u Kruševcu: „Zaštitili smo Srbe na Kosovu“

toma

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u izjavi za medije po završetku svečanosti povodom Dana Vojske u Kruševcu, rekao je da se Predlog dogovorenog Sporazuma u Briselu nalazi pred državnim rukovodstvom i da se pregovorima nije moglo postići više.

toma

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da u ovim okolnostima u Briselu nije moglo da se dođe do boljeg rešenja i istakao da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

„Ovo je bilo jedino moguće rešenje, koje garantuje miran život za naše ljude i da Kosovo neće biti priznato u Ujedinjenim nacijama“, kazao je predsednik Nikolić.

„Srbija je obezbedila međunarodnu zaštitu srpskih zajednica, njihova prava da upravljaju svojim životom, bezbednošću, budućnošću, resursima, obrazovanjem, zdravstvom, kao i da imaju nesmetanu vezu sa maticom, bez ograničenja i bez pripadanja Kosovu“, rekao je Nikolić.

Predsednik je istakao da je sve vreme učestvovao u zauzimanju stava Beograda u dijalogu sa Prištinom, da je bio izveštavan o toku razgovora i da su srpski pregovarači postupali uz konsultacije s njim.

„Nažalost, toliko godina posle odlaska i poslednjeg srpskog vojnika sa Kosova i Metohije ovo je bilo jedino moguće rešenje koje garantuje miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti država priznata u Ujedinjenim nacijama“, kazao je predsednik Nikolić novinarima posle obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu.

„Srbija nikada neće priznati nezavisnu državu Kosovo“, poručio je Nikolić i podvukao da Srbija tu teritoriju i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 tretira kao teritoriju koja ima suštinsku autonomiju, o čemu će, rekao je, biti donet ustavni zakon.

Nikolić je podsetio da je naša delegacija u nekoliko navrata odbijala predloge koji su bili ucenjivački i dodao da su se u Beogradu dogovorili kako treba da izgleda predlog koji srpska delegacija može da prihvati i da je taj predlog „sada na stolu pred državnim rukovodstvom Srbije“.

„Da li je Srbija trebalo da pregovara – da. Da li je dobro ovo što smo dogovorili – u ovim okolnostima bolje nije moglo“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, napravljen je korak ka sporazumu „kojim neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci“.

„To je u stvari pravi rezultat pregovora“, istakao je.

Prema njegovim rečima Srbija se izborila za apsolutnu zaštitu srpskih zajednica koje do sada nije mogla ni na koji način da zaštiti.

„Na građanima je da na svoj način pokažu jesu li time zadovoljni ili nisu“, poručio je predsednik Srbije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply