Predpremijera – „Bog da prosti“ u Kruševcu 11. oktobra

bog-da-prosti

Pronicljivi i neumorni tragač za istinom Boško Savković, napornim istraživačkim radom uspeo je da u svaku misteriju unese bar jedno zrnce istine. Njegov film ,, Bog da prosti,, je dokumentarna priča o srpskim i beogradskim glumcioma ubijenim tokom divljih partizanskih čistki krajem 1944. godine.

bog-da-prosti

Tragičnu priču o srpskoj i beogradskoj intelektualnoj eliti koja je bez sudjenja završila u nekoj od masovnih grobnica, zajedno sa još 55.000 drugih stanovnika Srbije, prikazuje se predpremijerno u subotu, 11. otkobra u 20 sati u Kruševačkom pozorištu.

Ovu potresnu priču o grupi mladih ljudi, intelektualaca koji su se okupili za vreme drugog svetskog, kako bi pomogli svom narodu u zarobljeništvu, prvi su videli stanovnici Čukarice u Beogradu, gde je i počinjen najveći deo zločina.

Nakon oslobođenja Beograda, oktobra 1944. godine, članovi ove umetničke grupe su doživeli užasne sudbine. Mnogi od njih su uhapšeni, maltretirani, a mnogima se krajem oktobra gubi svaki trag – uhapšeni su i ubijeni bez ikakve presude. Nijednom od ubijenih , medju kojima ima i glumaca iz Kruševca i drugih mesta u Srbiji, ni danas se grobovi ne znaju.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply