Predškolska ustanova „Nata Veljković“ pred bankrotom zbog velike administracije

Stručni radnici predškolske ustanove „Nata Veljković“, medicinske sestre i vaspitačice sa fakultetskom diplomom, nezadovoljni su jer Grad Kruševac ne poštuje uredbu Vlade Srbije prema kojom im sleduju viši koeficijenti. Za njihovu isplatu nedostaje oko 13 miliona dinara na godišnjem nivou. U isto vreme novac se troši na zaposlene koji po svom obrazovnom profilu nisu potrebni ovoj ustanovi.

– Ne tražimo ništa više od redovnih plata koje smo pošteno zaradili i poštovanja uredbe koja je na snazi od 1. januara ove godine. Grad Kruševac jedini u Srbiji ne poštuje tu uredbu. Najviše je oštećeno 68 medicinskih sestara i devet vaspitačica sa fakultetom, jer primaju manju platu. Da bi se uredba primenila potrebno je samo 13 miliona dinara na godišnjem nivou. Naš fond za plate je 23,8 miliona dinara. Od grada dobijamo 13,9 miliona, od ministarstva prosvete 3,8 miliona, a ostatak novca treba da obezbedimo sami. To je taman iznos koji odlazi na kadrove koji po profilu nisu potrebni predškolskoj ustanovi. – kaže Ljubica Živković, predsednica Sindikata „Nate Veljković„.

PROČITAJ JOŠ:  Veliki eko kotao spušten kroz krov Toplane u Kruševcu

U „Nati Veljković“ radi čak petoro inžinjera poljoprivrede različitih profila, četvorica ekonomista, dvojica inžinjera elektronskog poslovanja i niz drugih radnika koji nisu neophodni za funkcionisanje. U vrtiću „Bubamara“ je sklopljen ugovor sa radnikom da održava vrtić koji to ne radi, već se šalju radnici iz drugih vrtića da čiste…

– Sedmoro radnika koji su primljeni u prethodnom periodu koštali su ustanovu oko deset miliona dinara. Do mene su doprle informacije da je ranije bilo oko 500 radnika. Mi smo smanjili za 11 radnika i sada imamo 424 od čega su 280 vaspitačice. Pravimo kalkulacije da li je moguće smanjiti administraciju. – objašnjava Miljko Đokić, predsednik Upravnog odbora ustanove, koga predstavnici Unije sindikata prozivaju da ništa nije učinio za „Natu Veljković“, osim što je zaposlio svoju suprugu.

U lokalnoj samoupravi tvrde da su u poslednjih godinu dana značajno povećali izdvajanja za predškolsku ustanovu, ali da poslovanje opterećuju nasleđeni dugovi i veliki broj zaposlenih.

– „Nata Veljković“ se 82% finansira iz budžeta. Da nismo obezbedili brojne donacije i povećali subvencije i investicije danas bi plate kasnile četiri meseca. Korisnici vrtića uredno plaćaju svoje obaveze, naplata je 92%, što je oko četiri miliona mesečno, a ne znamo šta je sa tim parama. Problem je i što imamo oko 500 korisnika socijalne pomoći koji ne plaćaju vrtiće. Vratili smo ogroman broj dugova, ali će od početka naredne godine morati da racionalnije posluju, jer više neće biti subvencija. A oni koji donose uredbe prvo bi trebali da nas pitaju da li imamo para da to isplatimo. – ističe Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca.

PROČITAJ JOŠ:  Zabavni park Šarengrad u Kruševcu se otvara uskoro, a sada je raspisan tender za nabavku rekvizita za dečja igrališta sa motivima dinosaurusa

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply