Pranje para lokalne samouprave: Gasifikacija Kruševca, sela bez ljudi, sokaka bez kuća i stanovnika!

Gasovod preči od vode? Širenje infrastrukture u gradu na Rasini dospelo do skupštine. Šta sve bivša vlast zamera aktuelnoj i obrnuto

KRUŠEVAC – Ovdašnja opozicija ocenjuje aktuelnu gasifikaciju kao problematičnu, s obzirom na to da, kako navode, mreža ide i do sela koja nemaju vodu za piće ili kanalizaciju, a imaju i mnoge druge nerešene infrastrukturne probleme.

Bivši gradonačelnik Desimir Pavlović, potpredsednik Gradskog odbora DS, prtom, ističe kako nije tačno da se gasifikacija Kruševca sada sprovodi po ugovoru koji je prethodna demokratska vlast sklopila sa „Rasina energogasom“.

– Odmah po potpisivanju izmenjenog ugovora, u 2013, po kojem je investitor JP „Srbijagas“, započeta je izrada mreže bez ikakve analize, iako je program za 2014. nalagao i studiju opravdanosti. Tako se dogodilo da strateški partner postane izvođač radova, koji bira podizvođače, pa se došlo i do apsurda da se mreža radi i na brdsko-planinskom delu teritorije, gde je drvo najjeftniji energent, a sada propada – objašnjava Pavlović, navodeći da interesovanja za grejanje na gas nema u Sezemči, Tekijama i Malom Šiljegovcu, odnosno da će u tim sredinama gasna mreža teško proraditi.

Nadalje, postupak ubrzane gasifikacije ocenjuje kao neisplativ i neracionalan, a polemika u vezi sa gradilištima širom teritorije Kruševca se povela i na poslednjoj sednici Skupštine grada, kada je odbornik DS Milorad Marinković naveo da građani nisu zainteresovani za gasifikaciju, posebno u mestima gde još čekaju da budu priključeni na gradski vodovod.

Na to, ali i kritike da se raskopane ulice ne vraćaju u prvobitno stanje, reagovao je bivši gradonačelnik i ministar odbrane, sada odbornik SNS Bratislav Gašić, procenjujući kako prethodna vlast nije bila sposobna da nastavi gasifikaciju, iako je obezbeđeno 32,5 miliona evra.

– Gasovodi koji su izgrađeni ili se grade, nisu namenjeni isključivo priključenju po sistemu „sada i odmah“, već će zainteresovani korisnici moći da ih koriste i priključuju se minimum narednih 50 godina, koliko iznosi predviđeni radni vek gasovoda – saopšteno je iz Gradske uprave u Kruševcu, odakle stižu i uveravanja da interesovanja za gasifikaciju ima u svim selima, pa i u onim brdskim.

ROKOVI

KAKO je objavljeno 2013, posle potpisivanja ugovora, „Rasina energogas“ ima rok od četiri godine da izgradi 800 kilometara mreže, merno-regulacione stanice i deo čeličnog prstena oko grada. JP „Srbijagas“ se obavezuje da preuzetu, odnosno izgrađenu mrežu stavi u rad po primanju…

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply