Postoji li kontrola proizvoda u „biošpajzevima“ ?

Iskustvo Kruševljana sa robom kupljenom u popularnim „biošpajzevima“ je u poslednje vreme loše, a inspekcijska kontrola jako loša.

– Pre nekoliko dana kupio sam u prodavnici zdrave hrane pakovanje „alve“ od 220 grama proizvođača iz Zemuna. Kada sam ga kući otvorio imao sam utisak da mi je u sobu neko ubacio leševe pasa. Toliko je smrdelo, iako je na kutiji pisalo da je rok trajanja do 1. decembra 2013. godine. Zvao sam sanitarnu i tržišnu inspekciju, ali svi kažu da to nije njihova nadležnost, već poljoprivredne inspekcije, a inspektor koja to radi je na godišnjem odmoru. Pitam se da li te proizvode neko uopšte kontroliše? – pita se Milan Milićević.

Slično iskustvo imaju i pojedine domaćice.

– Kada su počeli da se otvaraju biošpajzevi redovno sam tamo kupovala, ali u poslednje vreme retko. Nekoliko puta mi se dešavalo da kupim šlag ili puding na meru, ali da ne mogu da ga spremim kući. Ko zna šta stavljaju unutra. – dodaje Zorica Janković.

Anica Dančetović, načelnica Tržišne inspekcije u Kruševcu, kazala nam je da proizvodi iz prodavnica zdrave hrane nisu u nadležnosti njene službe, a da su „pre tri godine oduzeti Sanitarnoj inspekciji i da to kontroliše Poljoprivredna inspekcija“. U Poljoprivrednoj inspekciji su potvrdili da se inspektor koji je zadužen za kontrolu proizvoda biljnog porekla trenutno nalazi na godišnjem odmoru.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply