Postavljen kamen temeljac za elektranu na biomasu, rok za izgradnju godinu ipo dana!

Predstavnici italijanske kompanije “Building Energy” iz Milana i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović položili su kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu.

Očekuje se da izgradnja elektrane na Jasičkom putu bude završena za 14 do 16 meseci, a početak rada je planiran za 2017. godinu.

Elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu svih oblika i obezbeđivaće 4,8 megavata elektične i 20 megavata toplotne energije. Potpisivanjem ugovora sa “Gradskom toplanom” obezbedićemo Kruševljanima sigurno snabdevanje toplotnom energijom u toku grejne sezone dok će 4,8 megavata električne energije biti distribuirano kroz system EPS-a preko podstanice u “Cepaku” – objasnio je Ivan Stajić, direktor “Building Energy 1”.

Italijanska kompanija “Building Energy” je jedan od vodećih svetskih proizvođača energije iz obnovljivih izvora – biomase, Sunčeve energije, vetroparkova, hidroenergije…

– Ovaj projekat je veliki izazov za „Building Energy“ i primer partnerstva privatne firme i dobre volje javnog sektora. „Building Energy“ je prisutna u 26 zemalja u svetu, na četiri kontinenta, ali se prvi put partnerski projekat sa javnim sektorom realizuje u ovako kratkom vremenu – rekao je Fabricio Zago, vlasnik kompanije.
Zago i Dragi Nestorović su potpisali povelju „Poruka za budućnost“ koja je ugrađena u temelj buduće elektrane.

– Biće ostvarene znatne uštede u potrošnji uglja, obezbeđena jeftinija toplotna energija, smanjene emisije gasova i približavanje ekološkim standardima Evropske unije. Kruševačka toplana biće prva u Srbiji koja koristi obnovljive izvore energije što će joj omogućiti da koristi dotacije države ali i Evropske unije – rekao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Vrednost investicije je 27 miliona evra. Italijanska kompanija obezbeđuje novac dok je učešće srpskog partnera – zemljište.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply