Posle 10 godina HI Župa ponovo proizvodi plavi kamen

Plavi kamen često se koristi za zaštitu biljaka

Kruševačka hemijska industrija „Župa“ pokrenuće proizvodnju plavog kamena, posle deset godina, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća, Bojan Cvetković.

Plavi kamen često se koristi za zaštitu biljaka

Plavi kamen često se koristi za zaštitu biljaka

„Remont postrojenja za proizvodnju plavog kamena privodi se kraju i u planu je da se stranom i domacem tržištu, u prvoj fazi rada, ponudi do 7.000 tona tog preparata godišnje“, rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, proizvodnja se obnavlja uz pomoc NUTRIHEM-a, svetskog distributera plavog kamena koji će mesečno uložiti u sirovine oko milion evra. Naveo je i da će se iz njihovu finansijsku pomoć do 2016. udvostručiti obim proizvodnje.

Generalni direktor „Župe“ podsetio je da je Agencija za privatizaciju 15. avgusta uputila javni poziv za privatizaciju tog preduzeća, i dodao da su do sada dve kompanije već dostavile pismo o namerama za kupovinu cele hemijske industrije.

Postoje, kaže, i oni koji su zaintresovani za pojedine delove preduzeća.

Inače, HI „Župa“ je u u odnosu na početak godine duplirala isporuku ksantata za domaće rudnike, i to oko 100 tona se isporučuje za RTB Bor, i oko 20 tona za ostale rudnike.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply